បើយោងទៅតាម International Osteoporosis Foundation បានឲ្យដឹងថា ស្ត្រីប្រមាណ ២០០លាននាក់ទូទាំងពិភពលោកបានកើតជំងឺពុកឆ្អឹង។ ភាគច្រើនស្ត្រីទាំងនោះអាយុចាប់ពី ៦០ ទៅ៨០ឆ្នាំ។ ជំងឺនេះប៉ះពាល់យ៉ាងខ្លាមងទៅលើភាពរឹងមាំរបស់ឆ្អឹង និងអាចបង្កជាការបាក់បែកឆ្អឹងកងខ្នង សន្លាក់ត្រគៀក និងសន្លាក់ផ្សេងៗទៀតបាន។
ទោះបីជាយ៉ាងណាក៏ដោយ អ្នកអាចកាត់បន្ថយការប្រឈមនឹងជំងឺនេះបានតាមរយៈបញ្ចូលជីវជាតិ ៦ប្រភេទខាងក្រោមនេះទៅក្នុងរបបអាហារឲ្យបានច្រើន។
១-ផូស្វ័រ ៖ ជាតិផូស្វ័រក្នុងរាងកាយប្រហែល ៨៥ភាគរយត្រូវបានគេរកឃើញនៅក្នុងឆ្អឹង។ យ៉ាងណាមិញ ការកង្វះជីវជាតិមួយនេះគឺជារឿងកម្រណាស់ ព្រោះវាអាហារភាគច្រើនតែងតែមានវាជានិច្ច។ ម្យ៉ាងវិញទៀត ការញ៉ាំជីវជាតិនេះច្រើនពេកក៏អាចបណ្តាលឲ្យឆ្អឹងខ្សោយបានដែឬ ព្រោះរាងកាយត្រូវឆ្លើយតបនឹងវាតាមរយៈការបញ្ជូនជាតិកាលស្យូមចេញពីឆ្អឹង ចូលក្នុងចរន្តឈាមដើម្បីរក្សាតុល្យភាព។ ទឹកដោះគោ និងផលិតផលធ្វើពីទឹកដោះគោ ត្រី គ្រាប់ផ្លែឈើគ្រប់ប្រភេទ និងសាច់សុទ្ធតែជាប្រភពដ៏ល្អរបស់ជាតិផូស្វ័រនេះ។
២-ម៉ាញ៉េស្យូម ៖ ជាតិម៉ាញ៉េស្យូមរបស់រាងកាយប្រមាណ ៦០ភាគរយត្រូវបានរកឃើញក្នុងគ្រោងឆ្អឹង។ ក្រៅពីនេះ វាក៏មានតួនាទីជួយថែរក្សាសុខភាពបេះដូង និងបង្កើនមុខងារប្រព័ន្ធភាពស៊ាំដែរ។ បន្លែពណ៌បៃតង ត្រីសាលម៉ុង ត្រីធូណា ផ្លែប័រ ចេក និងសូកូឡាខ្មៅគឺជាប្រភពដ៏ល្អរបស់ជីវជាតិមួយនេះ។
៣-វីតាមីន C ៖ ជីវជាតិនេះដើរតួនាទីដ៏សំខាន់មួយក្នុងការថែរក្សាកម្រិតសាច់ឆ្អឹងឲ្យបានខ្ពស់បំផុត។ ដើម្បីទទួលបានជីវជាតិនេះ អ្នកអាចញ៉ាំផ្លែឈើដូចជា ផ្លែគីវី ល្ហុង ពពួកផ្លែបឺរី និងក្រូចបាន។ បន្លែដូចជា ប្រូខូលី ប៉េងប៉ោះ និងសណ្តែកហរឡាំងតាវ ក៏សម្បូរវីតាមីន C ដែរ។
៤-ហ្វុយអ័ររ៉ាយ ៖ សារធាតុមួយនេះត្រូវបានគេស្គា់ថាអាចជួយកាត់បន្ថយបញ្ហាពុកធ្មេញ និងជួយថែរក្សាឆ្អឹងឲ្យមានសុខភាពល្អបាន។ ប្រភពដែលយើងអាចទទួលបានជីវជាតិមួយនេះគឺ តែខ្មៅ ដំឡូង និងអាហារសមុទ្រដូចជាក្តាមជាដើម។
៥-ប៉ូតាស្យូម ៖ បើសិនជារបបអាហារអ្នកសម្បូរទៅដោយបន្លែ និងផ្លែឈើសម្បូរជាតិប៉ូតាស្យូមហើយនោះ វាប្រហែលជាជួយកាត់បន្ថយតម្រូវការជាតិកាលស្យូមដែលបំបែកចេញពីឆ្អឹងហើយ។ អាហារដែលសម្បូរជាតិប៉ូតាស្យូមមានដូចជា សណ្តែកស ស្ពៃស្ពីណាច ដំឡូងបារាំង យ៉ាអួរ ផ្សិត និងចេក។
៦-ស័ង្គសី ៖ គេដឹងច្បាស់ថា វីតាមីន D មានតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការជួយឲ្យឆ្អឹងមានសុខភាពល្អ។ យ៉ាងណាមិញ ជាតិស័ង្គសីក៏ដើរតួនាទីសំខាន់ច្រើនដែរក្នុងការជួយបឺតស្រូបវីតាមីន D ចូលទៅក្នុងឆ្អឹង។អាហារសម្បូរជាតិស័ង្គសីមានដូចជា អ័យស្ទើរ ស្ពៃស្ពីណាច គ្រាប់ល្ពៅ គ្រាប់ស្វាយច័ន្ទី និងសាច់មាន់ជាដើម (ប្រភពពី៖ Health.com.kh)៕ (កែសម្រួលដោយ ៖ បុប្ផា)
ចែករំលែកព័តមាននេះ