រាជធានីភ្នំពេញ ៖ ដើម្បីជំរុញដល់ការនាំចេញកសិផលទៅកាន់ទីផ្សារអន្តរជាតិឲ្យបានកាន់តែច្រើនក្នុងន័យស្វែងរកនិងពង្រីកទីផ្សារនៅក្រៅប្រទេសឲ្យបានកាន់តែច្រើន ថ្មីៗនេះកម្ពុជាបានដាក់សំណើរទៅកាន់ប្រទេសធំៗជាច្រើនទាំងក្នុងនិងក្រៅតំបន់ ដោយរំពឹងថាប្រទេសទាំងនោះទទួលយកសំណើរនិងនីតិវិធី ដែលឈានទៅដល់ការយល់ព្រមទទួលនាំចូលកសិផលរបស់កម្ពុជា ជាពិសេសផ្លែឈើជាច្រើនប្រភេទពីកម្ពុជា ។ ក្នុងនោះដែរ កម្ពុជាបានធ្លាប់បានដាក់សំណើរទៅប្រទេសជប៉ុន ដើម្បីនាំចូលផ្លែស្វាយពីកម្ពុជា ហើយសំណើរនេះនៅមិនទាន់មានការយល់ព្រមពីភាគីជប៉ុននៅឡើយ ។
ជាក់ស្តែងក្នុងរយៈពេល៩ខែដើមឆ្នា ២០១៩នេះ ការនាំចេញផ្លែស្វាយរបស់កម្ពុជា គឺមានត្រឹមតែពីរប្រទេសប៉ុណ្ណោះ គឺប្រទេសថៃ និងវៀតណាម ដែលថ្មីៗនេះសម្រេចបានប្រមាណតែជិត៤០ម៉ឺនតោន ខណៈសមាគមស្វាយកំពង់ស្ពឺ អាចផលិតផ្លែស្វាយបានប្រមាណពី៧០តោនទៅ១លានតោនក្នុងមួយឆ្នាំឯណោះ ដូច្នេះការរកទីផ្សារថ្មីៗបន្ថែមទៀតសម្រាប់ស្វាយស្រស់កម្ពុជាគឺជារឿងចាំបាច់ដើម្បីជួយរកទីផ្សារជូនកសិករដាំដុះផ្លែស្វាយ ។
នៅក្នុងជំនួបជាមួយអនុរដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងកសិកម្ម និងឯកអគ្គរាជទូតជប៉ុនប្រចាំព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជាកាលពីថ្ងៃទី ០៧ ខែតុលាកន្លងទៅនេះ លោក វេង សាខុន រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងកសិកម្មរុក្ខា ប្រមាញ់ និងនេសាទ បានមានប្រសាសន៍ថា «កម្ពុជាបាននិងកំពុងខិតខំក្នុងការពង្រឹងគុណភាពផលិតផលកសិកម្ម ដើម្បីនាំចេញទៅកាន់ទីផ្សារអន្តរជាតិសំខាន់ដូចជា ចិន កូរ៉េ ជប៉ុនជាដើម ដោយក្នុងនោះ កម្ពុជាបានសម្រេចការចរចារជាមួយភាគីចិននិងបានសាកល្បងនាំចេញចេកអំបូងលឿងស្រស់ជាស្ថាពរទៅកាន់ទីផ្សារប្រទេសចិន ហើយយើងក៏សូមស្នើអោយភាគីជប៉ុនពិចារណានិងពន្លឿនសំណើរដែលភាគីកម្ពុជាបានដាក់ជូន ដើម្បីនាំចេញស្វាយស្រស់ទៅកាន់ទីផ្សារប្រទេសជប៉ុនផងដែរ»។
លោក វេង សាខុន បានអះអាងប្រាប់ទៅភាគីជប៉ុនថា ក្រៅពីផ្លែស្វាយស្រស់ ជប៉ុនក៏អាចពិនិត្យមើលពីសក្ដានុពលផ្លែឈើជាច្រើនប្រភេទទៀតដែលដាំដុះនៅកម្ពុជា ដើម្បីនាំចូលទីផ្សាររបស់ខ្លួនផងដែរ ដើម្បីបង្កើនទំហំពាណិជ្ជកម្ម ក្នុងវិស័យកសិកម្មរវាងប្រទេសទាំងពីរ ។ លោករដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងកសិកម្មបានបញ្ជាក់ថា « ក្នុងនាមជាសេនាធិការ នៃរាជរដ្ឋាភិបាលកម្ពុជា យើងសង្ឃឹម និងជឿជាក់ថា រាជរដ្ឋាភិបាលជប៉ុន តាមរយ:អនុរដ្ឋមន្ត្រី និងឯកអគ្គរាជទូតថ្មីនឹងបន្តជួយគាំទ្រ និងអភិវឌ្ឍន៍ប្រទេសកម្ពុជា ជាពិសេសវិស័យកសិកម្មឲ្យមានការរីកចម្រើនបន្ថែមទៀតនាពេលអនាគត និងជាពិសេសជំរុញការនាំចេញកសិផលកសិកម្មកម្ពុជាឲ្យកាន់តែច្រើនឡើងថែមទៀត» ។
បើតាមលោក Kanji KATO អនុរដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់និងនេសាទរបស់ជប៉ុនបានឲ្យដឹងថា ដំណើរទស្សនកិច្ចរបស់លោកនៅក្នុងប្រទេសកម្ពុជា ប៉ុន្មានថ្ងៃនេះ ក្នុងគោលបំណង ដើម្បីពង្រឹងនិងពង្រីកទំហំពាណិជ្ជកម្ម លើវិស័យកសិកម្មរវាងប្រទេសទាំងពីរ ជាពិសេសគឺផលិតកម្មសាច់គោ និងសាច់ជ្រូក ។ Kanji KATO បានបន្តថា «បន្ទាប់ពីទស្សនកិច្ចចប់សព្វគ្រប់និងត្រលប់ទៅកាន់ប្រទេសជប៉ុនវិញ យើងសង្ឃឹមថាប្រទេសយើងទាំងពីរ នឹងបន្តកិច្ចសហប្រតិបត្តិការជាមួយគ្នា លើវិស័យកសិកម្មឱ្យកាន់តែរឹងមាំ ល្អប្រសើរថែមទៀត ជាពិសេសការធ្វើពាណិជ្ជកម្មផលិតផលកសិកម្មរវាងប្រទេសយើងទាំងពីរ» ។
យោងតាមរបាយការណ៍របស់ក្រសួងកសិកម្មរុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទ កម្ពុជា បានអោយដឹងថា ផលិតផលកសិកម្មកម្ពុជាសំខាន់ៗដែលបាននាំចេញទៅកាន់ប្រទេសជប៉ុន មានតែ ម្រេច និងចេកអំបូងស្រស់ប៉ុណ្ណោះ ដោយឡែកផ្លែស្វាយរបស់កម្ពុជា បច្ចុប្បន្ននេះ បាននាំចេញជាផ្លូវការទៅកាន់តែប្រទេសពីរប៉ុណ្ណោះ គឺប្រទេសវៀតណាម និងថៃ ដោយក្នុងរយៈពេល៩ខែដើមឆ្នា ២០១៩នេះ ការនាំចេញផ្លែស្វាយរបស់កម្ពុជា ទៅកាន់ប្រទេសថៃ និងវៀតណាមសម្រេចបានប្រមាណតែជិត៤០ម៉ឺនតោន ខណៈសមាគមស្វាយកំពង់ស្ពឺ អាចផលិតផ្លែស្វាយបានប្រមាណពី៧០តោនទៅ១លានតោនក្នុងមួយឆ្នាំ ។
សូមរម្លឹកថាកន្លងមកការនាំចេញផ្លែស្វាយកម្ពុជាទៅកាន់ប្រទេសកូរ៉េខាងត្បូងលើកដំបូងក៏ត្រូវបានពន្យារពេល បន្ទាប់ពីក្រុមហ៊ុននាំចេញមិនបានបំពេញតាមស្តង់ដារអនាម័យ ផលិតផលកសិកម្មនៅក្នុងទីផ្សារប្រទេសកូរ៉េ។ បើតាមថ្នាក់ដឹកនាំក្រសួងកសិកម្ម បានឲ្យដឹងកាលពេលកន្លងទៅថា ការពន្យាពេលនាំចេញស្វាយទៅកូរ៉េកន្លងមក គឺដោយសារតែ ក្រុមហ៊ុន Hyundai បើទោះបីជាក្រុមហ៊ុន បានប្រើប្រាស់បច្ចេកវិទ្យាចុងក្រោយ ដើម្បីការពារសម្អាតផលិតផលរបស់ខ្លួនក៏ដោយក៏ APQA មិនបានអនុញ្ញាតឲ្យមានការដឹកជញ្ជូននោះទេ។
កាលពីខែធ្នូ ឆ្នាំ ២០១៨ ក្រុមហ៊ុន Hyundai បានបើកដំណើរការរោងចក្រសម្អាតផ្លែឈើនៅក្នុងស្រុកភ្នំស្រួច ខេត្តកំពង់ស្ពឺ ដោយរំពឹងថាក្រុមហ៊ុនអាចនាំចេញផ្លែឈើសម្អាតរួចរហូតដល់ទៅ ៥០.០០០ តោនក្នុងមួយឆ្នាំដោយរាប់បញ្ចូលទាំង ដូង ធូរេន និងមង្ឃុតផងដែរ តែមកដល់ពេលនេះនៅមិនទាន់សម្រេចការនាំចេញនៅឡើយទេ ៕ កែសម្រួលដោយ ៖ សុឃាក់
ចែករំលែកព័តមាននេះ