ស្ករ គឺមានរសជាតិផ្អែមឆ្ងាញ់ ហើយអាហារ ឬភេសជ្ជៈផ្សេងៗដែលមានផ្ទុកវាកាន់តែមានរសជាតិប្រសើរ។ ជាញឹកញយភាគច្រើនតែងតែគិតទៅដល់បង្អែម ឫអាហារផ្អែមៗភ្លាមនៅពេលឃ្លាន។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ក៏មិនត្រូវទទួលទានស្ករ ឬអាហារ និងភេសជ្ជៈផ្អែមៗលើសកម្រិតពេកដែរដើម្បីចៀសវាងបញ្ហាសុខភាពគួរអោយព្រួយបារម្ភកើតមានឡើង។
ប៉ុន្តែថាតើយើងអាចសម្គាល់ដឹងថាខ្លួនឯងកំពុងញៀន ឬទទួលទានស្ករច្រើនលើសបានតាមរបៀបណាទៅ? កុំបារម្ភ! ថ្ងៃនេះវេបសាយសុខភាព Health.com.kh នឹងបង្ហាញពីរោគសញ្ញាមួយចំនួនដែលរាងកាយបញ្ជូនមកដើម្បីអោយអ្នកកាត់បន្ថយ ឬឈប់ទទួលទានអាហារផ្អែមៗច្រើន ៖
១. ឈឺសន្លាក់ ឫឈឺសាច់ដុំ ៖ នោះក៏ព្រោះតែការទទួលទានស្ករ ឬជាតិផ្អែមច្រើនហួសអាចបង្កការរលាកក្នុងរាងកាយ។ បរិមាណជាតិស្ករខ្ពស់ក្នុងរាងកាយធ្វើឱ្យកោសិកាប្រព័ន្ធភាពស៊ាំលាក់ការបញ្ជូនដំណឹងអំពីការរលាកទៅក្នុងឈាមដែលព្យាយាមបំបែកប្រូតេអ៊ីនជាប់នឹងម៉ូលេគុលគ្លុយកូស ឬ glycation end-products។
នៅពេលអ្នកទទួលទានជាតិស្ករកាន់តែច្រើនប៉ុណ្ណា glycation end-products លេចឡើងប៉ុននោះដែរ ហើយការរលាកត្រូវបានបញ្ជូនទៅដើម្បីបំបែកវដ្តនៃដំណើរការនេះ។ ជាលទ្ធផលចុងក្រោយអ្នកត្រូវប្រឈមមុខនឹងបញ្ហាសុខភាពជាច្រើនដូចជាជំងឺរលាកសន្លាក់ ភ្នែកឡើងបាយ ជំងឺបេះដូង ការចងចាំចុះខ្សោយ ឬស្បែកជ្រីវជ្រួញ។
២. ចេះតែឃ្លានរបស់ផ្អែម ឬអាហារមានផ្ទុកជាតិស្ករ ៖ ជាតិស្ករត្រូវបានបំបែកយ៉ាងលឿននៅក្នុងរាងកាយរបស់មនុស្ស ហេតុដូច្នេះហើយទើបធ្វើឱ្យអ្នកដែលទទួលទានអាហារផ្អែមរួចមានអារម្មណ៍ឆាប់ឃ្លានវិញ។ ជាក់ស្ដែងជាតិស្ករមានសមត្ថភាពបញ្ចេញនូវអ័រម៉ូន Depamine ដែលធ្វើឱ្យមានអារម្មណ៍ញៀន។ ខួរក្បាលត្រូវនឹងជាតិផ្អែមណាស់ ហើយនេះក៏ជាមូលហេតុមួយដែលធ្វើឱ្យអ្នកឃ្លានអាហារផ្អែមខ្លាំងនៅពេលទទួលទានកាន់តែច្រើន។ ម្យ៉ាងវិញទៀតអាហារមានផ្ទុកជាតិផ្អែម ឬស្ករខ្ពស់មិនជួយឱ្យអ្នកឆ្អែតឡើយក៏ព្រោះវាគ្មានផ្ទុកសារធាតុចិញ្ចឹមមានប្រយោជន៍ឡើយ។
៣. ថាមពលប្រែប្រួលចុះឡើង ៖ គ្លុយកូសទទួលខុសត្រូវចំពោះការផ្ដល់កម្លាំងដល់រាងកាយ ដូច្នេះការរក្សាបរិមាណត្រឹមត្រូវនៃជាតិស្ករក្នុងឈាម គឺសំខាន់ណាស់ដើម្បីចៀសវាងបញ្ហាថយចុះនៃថាមពល។ នៅពេលអ្នកទទួលផ្អែមលំពែងបញ្ចេញនឹងអាំងស៊ុយលីនដើម្បីជួយដឹកនាំគ្លុយកូសទៅគ្រប់កោសិកាដែលធ្វើអោយអ្នកទទួលបានថាមពលខ្លាំងភ្លាមៗ។
ខណៈពេលដែលវដ្តនៃដំណើរការនេះបញ្ចប់កម្រិតនៃថាមពលក៏ធ្លាក់ចុះតាមនោះផងដែរ ក៏ព្រោះរាងកាយត្រូវការជាតិស្ករបន្ថែម។ ដូច្នេះដើម្បីរក្សាថាមពលរាងកាយនិងចៀសផុតពីបញ្ហាសុខភាពគួរអោយព្រួយបារម្ភផ្សេងៗ រួមទាំងជាតិស្ករក្នុងឈាមឡើងខ្ពស់ ចូរព្យាយាមចៀសវាងទទួលទានអាហារផ្អែម ក៏ដូចជាអាហារសម្រន់ដែលមិនល្អចំពោះសុខភាព។
៤. ឧស្សាហ៍ឡើងមុនលើស្បែក ៖ អាហារដែលមានផ្ទុកជាតិស្ករបន្ថែមអាចបណ្ដាលអោយកម្រិតនៃអាំងស៊ុយលីនកើនឡើងនិងចាប់ផ្ដើមដំណើរការនៃ glycation ឬការភ្ជាប់ជាតស្ករទៅនឹងម៉ូលេគុលប្រូតេអ៊ីន។ ភ្លាមៗនៅពេលគ្លុយកូសចូលក្នុងឈាមវានឹងបង្កើតដំណើរការស្មុគស្មាញជាបន្តបន្ទាប់ក្នុងរាងកាយដែលបង្កការរលាកនិងបញ្ហាស្បែកផ្សេងៗ រួមទាំងរោគមុន។ លើសពីនេះទៅទៀតអាំងស៊ុយលីនបង្កើនភាពសកម្មនៃក្រពេញខ្លាញ់ទាំងអស់ក្នុងស្បែក ព្រមទាំងដំណើរការនៃការរលាកផងដែរ។
៥. ធន់នឹងជាតិផ្អែម ៖ នៅពេលអ្នកទទួលទានអាហារ ឬភេសជ្ជៈផ្អែមច្រើនរាល់ថ្ងៃនោះពកល្អិតៗដឹងរសជាតិលើអណ្ដាតនឹងស៊ាំជាមួយកម្រិតដដែលនៃជាតិផ្អែមហើយមិនបញ្ចេញប្រតិកម្មតបតទៀតឡើយ។ ដូច្នេះមិនថាអ្នកទទួលទានអាហារ ឬភេសជ្ជៈផ្អែមលើសកម្រិតប៉ុណ្ណា ក៏មិនមានរសជាតិផ្អែមខ្លាំងដែរ (ប្រភពពី៖ Health.com.kh)៕ (កែសម្រួលដោយ ៖ បុប្ផា)
ចែករំលែកព័តមាននេះ