សាវម៉ាវជាដំណាំឈើហូបផ្លែមួយប្រភេទ ដែលមានអាយុកាលយូរឆ្នាំហើយ ។ គេសង្កេតឃើញកសិករនិយមដាំនៅខេត្តកំពត កំពង់សោម កំពង់ចាម (មេមត់) កោះកុង រតនគិរី និងមណ្ឌលគិរី។ល។យ៉ាងណាមិញ លោកពូកាង លាទ រស់នៅភ្នំមាអ៊ូ សង្កាត់បឹងតាព្រហ្ម ខណ្ឌព្រៃនប់ ក្រុងព្រះសីហនុ មានបច្ចេកទេសដាំសាវម៉ាវបានយ៉ាងល្អ ដែលបទពិសោធន៍នេះ ជាគំនិតច្នៃប្រឌិតរបស់គាត់ផ្ទាល់ ។
១-ពេលវេលាដាំដុះ និងពូជ
ពេលវេលាដែលដាំដុះល្អសំរាប់ដំណាំសាវម៉ាវ គឺនៅដើមរដូវវស្សា ដែលក្នុងពេលនេះដីមានសំណើមកាត់បន្ថយការស្រោចទឹក ។ ចំពោះពូជដែលគាត់យកមកដាំ គឺជាពូជដែលមានសាច់ច្រើន រសជាតិផ្អែម សាច់មិនជាប់ជាមួយគ្រាប់ ផ្លែមានរោមវែង ជាពូជដែលនាំមកពីប្រទេសថៃ ។
២-ការរៀបចំដី និងការដាំ
លោកពូបានដាំនៅតំបន់ដីព្រៃ ។ មុនដាំគាត់បានឈូសឆាយដីសំអាតស្មៅ និងគាស់គល់ឈើ និងភ្ជួរឱ្យបាន២-៣សា ដើម្បីឱ្យដីផុសល្អ ។
ក្នុងការដាំ គាត់បានជីករណ្តៅ ដែលមានទំហំកន្លះម៉ែត្រ៤ជ្រុង និងមានជំរៅកន្លះម៉ែត្រ ។ ក្នុង១រណ្តៅគាត់បានដាក់ជីលាមកគោចំនួន៤បង្គី និងទុកចន្លោះ ពីរណ្តៅមួយ ទៅមួយប្រវែង៦ម៉ែត្រ ។
ក្រោយពីកាប់រណ្តៅរួច គាត់បានយកកូនសាវម៉ាវ ដែលបានទិញ យកមកដាំក្នុងរណ្តៅ រួចស្រោចទឹកឱ្យជោក ។
៣-ការថែទាំ
នៅពេលសាវម៉ាវនៅតូច គាត់ស្រោចទឹក ជាពិសេសពេលដែលគ្មានភ្លៀង (ស្រោច១អាទិត្យម្តង) ។ នៅពេលសាវម៉ាវធំ គាត់ស្រោច២អាទិត្យ ឬ១ខែម្តង (នៅរដូវប្រាំង) ។
ការដាក់ជីធ្វើឡើងរយៈពេល១ឆ្នាំម្តង ឬ២ដង ។ នៅឆ្នាំទី២ និងទី៣ គាត់ដាក់ជីលាមកគោចំនួន៤-៥បង្គី ។ ការដាក់ជី គឺគាត់បានជីកចង្អូរជុំវិញដើមចំងាយពីគល់០,៥ម៉ែត្រ បន្ទាប់មកលប់ដី គ្របចង្អូរឱ្យជិតវិញ ។
លុះចាប់ពីឆ្នាំទី៤ ឡើងទៅ គាត់បានដាក់ជីលាមកសត្វចំនួន៥-៦បង្គី ។ ចំពោះវិធីសាស្ត្រនៃការដាក់ជីធ្វើដូចឆ្នាំទី១ ដោយកាប់ចង្អូរជុំវិញដើម (ចំងាយ១ម៉ែត្រពីគល់) ។
នៅជុំវិញគល់ គាត់បានសំអាតស្មៅ និងកាប់មែកណាដែលងាប់ និងដុះប្រជ្រៀតគ្នាខ្លាំងចោល ដើម្បីឱ្យពន្លឺចាំងចូលដល់គល់ និងកុំឱ្យកើតជាជម្រកសត្វល្អិត ។
៤-ការប្រមូលផល
សាវម៉ាវចាប់ផ្តើមផ្តល់ផលពីអាយុ៤-៦ឆ្នាំ បន្ទាប់ពីដាំ ។ ប៉ុន្តែចំពោះដើមដែលបំបៅ ផ្តល់ផលនៅអាយុ២-៤ឆ្នាំ ។ នៅពេលសាវម៉ាវចាប់ផ្តើមផ្លែដំបូង គាត់បេះចោល ព្រោះដើមសាវម៉ាវនៅតូច គាត់ចង់ទុកឱ្យសាវម៉ាវបន្តការលូតលាស់ដើមបន្តទៀត ។ នៅឆ្នាំទី៥ គាត់ទុកផ្លែខ្លះ (ផ្លែណាដែលធំៗ) ។ លុះដល់ឆ្នាំទី៦ ទើបគាត់ទុកផ្លែទាំងអស់ ។
សរុបមក បច្ចេកទេសសំខាន់ៗ ក្នុងការដាំសាវម៉ាវមាន ៖
-ជ្រើសរើសពូជដាំឱ្យបានល្អ (ផ្អែមសាច់ក្រាស់ សាច់មិនជាប់គ្រាប់)
-ជីករណ្តៅដែលមានទំហំធំល្មម និងដាក់ជីលាមកសត្វទ្រាប់បាត
-ថែទាំស្រោចទឹកពេលវានៅតូច និងនៅរដូវប្រាំង
-ដាក់ជីទៅតាមឆ្នាំ ជីលាមកសត្វ
-ជំរះស្មៅ និងកាត់មែកងាប់ និងមែកចង្អៀតចោលដើម្បីឱ្យពន្លឺចូលដល់គល់
-បេះផ្លែលើកទី១ ចោលដោយទុកឱ្យដើមសាវម៉ាវលូតលាស់បានធំល្អ ៕ (ដកស្រង់ចេញពីទស្សនាវដ្តីកសិករ)
ចែករំលែកព័តមាននេះ