ទទឹម ជាផ្លែឈើពណ៌ក្រហមមួយប្រភេទដែលមានរសជាតិជូរអែមនិងសម្បូរណាស់ដែរក្នុងប្រទេស
កម្ពុជា។ទោះបីភាគច្រើននៃពួកយើងសុទ្ធតែស្គាល់និងឧស្សាហ៍ទទួលទានផ្លែទទឹម ប៉ុន្តែប្រហែលជាមិនធ្លាប់ដឹងពីអត្ថប្រយោជន៍ដ៏អស្ចារ្យរបស់វាចំពោះសុខភាពទប់ស្កាត់ជំងឺសាហាវផ្សេងៗឡើយ។ ខាងក្រោមវេបសាយសុខភាព Health.com.kh នឹងបង្ហាញឱ្យដឹងពីមូលហេតុដែលអ្នកគួររួមបញ្ចូលទទឹមក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃ ៖
១. ទប់ស្កាត់ជំងឺខ្វះគ្រាប់ឈាមក្រហម ៖ នោះក៏ព្រោះតែទទឹមមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយជាតិដែក រួមទាំងជាតិរ៉ែសំខាន់ៗផ្សេងទៀតដែលចាំបាច់សម្រាប់បង្កើនការផលិតកោសិកាឈាមក្រហមកាន់តែច្រើនក្នុងរាងកាយ។ លើសពីនេះទៅទៀតទទឹមក៏ជាប្រភពដ៏ល្អបំផុតមួយនៃវីតាមីន C ដែលជួយបង្កើនសមត្ថភាពរាងកាយក្នុងការស្រូបយកជាតិដែក។
២. កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកសួត ៖ ទឹកផ្លែទទឹមជាប្រភពដ៏ប្រសើរនៃសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម រួមទាំងអាស៊ីត ellagic ដែលមានប្រសិទ្ធិភាពជួយពន្យឺតការលូតលាស់នៃដុំសាច់និងទប់ស្កាត់ការរីករាលដាលនៃកោសិកាមហារីកសួត។
៣. កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង ៖ ទទឹមជាប្រភពដ៏ប្រសើរនៃសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម រួមបញ្ចូលទាំងសារធាតុ anthocyanins និង polyphenols ដែលជួយការពារសសៃឈាមពីការបំផ្លាញ ឬខូចខាត និងរក្សាសុខភាពសសៃឈាម បេះដូង។ ទទឹមក៏ជួយកាត់បន្ថយជាតិខ្លាញ់ដែលប្រមូលផ្ដុំនៅក្នុងសសៃឈាមអាកទែផងដែរ។ លើសពីនេះទៅទៀត ផ្លែទទឺមជម្រុញការផលិតអុកស៊ីតនីទ្រិកនៅក្នុងរាងកាយដើម្បីរក្សាសសៃឈាមពីការស្ទះធ្វើអោយឈាមហូរបានស្រួល។ ដូច្នេះចូរព្យាយាមទទួលទានផ្លែទទឺមជាប្រចាំ ដើម្បីទប់ស្កាត់បញ្ហាស្ទះសសៃឈាម។
៤. ប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីក ៖ ក្រៅពីជំងឺសសៃឈាមបេះដូងហើយនោះ ទទឹមក៏អាចកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកជាច្រើនប្រភេទផងដែរ។ នោះព្រោះតែវាមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយវីតាមីន C វីតាមីន A ជាតិដែក ជាតិសសៃនិងសារធាតុ anthocyanins ដែលជួយកម្ចាត់រ៉ាឌីកាល់សេរីការពារកោសិកាចៀសផុតពីជំងឺមហារីកសុដន់ ជំងឺមហារីកក្រពេញប្រូស្តាត ជំងឺមហារីកសួត និងជំងឺមហារីកពោះវៀនធំ។
៥. កាត់បន្ថយការរលាកសន្លាក់ ៖ នោះក៏ព្រោះតែផ្លែទទឹមជាប្រភពនៃសារធាតុ flavonoids និង polyphenols។ លើសពីនេះទៅទៀតផ្លែឈើពណ៌ក្រហមនេះក៏មានលក្ខណៈសម្បត្តិប្រឆាំងការរលាកដែលជួយទប់ស្កាត់បញ្ហាសុខភាពផ្សេងទៀតដូចជាជំងឺហឺតនិងជំងឺទឹកនោមផ្អែមផងដែរ(ប្រភពពី៖ Health.com.kh)៕ (កែសម្រួលដោយ ៖ បុប្ផា)
ចែករំលែកព័តមាននេះ