តែបៃតងត្រូវបានគេចាត់ទុកថាមានប្រយោជន៍ច្រើនណាស់សម្រាប់បញ្ហាសុខភាពមនុស្សយើងដោយសារតែសម្បូរទៅដោយអង់ទីអុកស៊ីដង់ និងជីវជាតិជាច្រើន។ ការសិក្សាមួយកាលពីឆ្នាំ ២០១៨ បានបង្ហាញថា សារធាតុសំខាន់ Polyphenolic ក្នុងតែបៃតង ឬ EGCG (Epigallocatechin-3-gallate) ត្រូវបានគេរកឃើញថា មានសមត្ថភាពដូចខាងក្រោមនេះ៖
១- អង់ទីអុកស៊ីដង់
២- ប្រឆាំងការរលាក
៣- ប្រឆាំងការក្រិនរឹងរបស់សរសៃឈាម
៤- ប្រឆាំងការស្លោកសាច់ដុំបេះដូង
៥- ប្រឆាំងជំងឺទឹកនោមផ្អែម
កាលពីឆ្នាំ ២០១២ សារធាតុ Polyphenols ក្នុងតែបៃតងក៏បង្ហាញថា ជួយបង្ការជំងឺមហារីកដែរ នៅពេលប្រើដើម្បីការពារស្បែក និងទ្រទ្រង់ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ។
ការកើតមុនគឺជាលទ្ធផលនៃការស្ទះជាតិប្រេងនៅស្បែកច្រើនខ្លាំងពេកក្នុងរន្ធញើស ហើយក៏ភ្ញោចឲ្យមានការលូតលាស់បាក់តេរីផងដែរ។ ណាមួយ EGCG គឺជាសារធាតុប្រឆាំងនឹងអ័រម៉ូនបុរស Anti-androgenic និងបញ្ចុះជាតិខ្លាញ់ទៀត។ លទ្ធភាពប៉ុណ្ណឹង គឺមានប្រសិទ្ធភាពហើយសម្រាប់បន្ថយការបញ្ចេញជាតិប្រេងនៅលើស្បែក។ ដូច្នេះវានឹងបង្ការការកើតមុនបានយ៉ាងល្អ។
សារធាតុ Polyphenols ក្នុងតែបៃតងត្រូវបានគេប្រើប្រាស់ជាថ្នាំសមរា្ប់បង្ការជំងឺស្បែកដោយសារតែកាំរស្មីយូវី B លើសត្វ និងមនុស្ស ដូច្នេះវាអាចបង្ការ៖
១- មហារីកស្បែកប្រភេទ Melanoma
២- មហារីកស្បែកប្រភេទ Nonmelanoma
៣- ភាពចាស់របស់ស្បែកដោយសារតែប៉ះពាល់ពន្លឺ
ការញ៉ាំតែបៃតង និងលាបវាលើស្បែកអាចជួយឲ្យស្បែកទប់ស្កាត់ការចាស់ទោតាមអាយុបានកាន់តែល្អជាងមុន។
១- ការសិក្សាតូចមួយបានបង្ហាញថា ស្ត្រីចំនួន ៨០នាក់ ទទួលបានភាពល្អប្រសើទៅលើភាពយឺតរបស់ស្បែក នៅពេលព្យាបាលដោយផ្សំចូលគ្នាទាំងការញ៉ាំតែបៃតង និងលាបតែនេះលើស្បែក
២- ការខូចខាតរបស់ស្បែកដែលបង្កឡើងដោយការប៉ះពាល់នឹងពន្លឺព្រះអាទិត្យត្រូវបានថយចុះនៅពេលលាបសារធាតុចម្រាញ់ចេញពីតែបៃតងលើស្បែក។
បើសិនជាអ្នកកំពុងតែមានអាការហើមភ្នែក តែបៃតងនេះអាចជួយសម្រួលដល់ការហើមនេះបានតាមរយៈវិធីសាស្ត្រដូចខាងក្រោម៖
១- តែពីរថង់ដាក់ក្នុងទឹកក្តៅមួយពែងសម្រាប់ផឹក
២- ចូរច្របាច់ទឹកចេញពីថង់តែនោះចេញឲ្យអស់
៣- យកកាកតែក្នុងថង់នោះដាក់ក្នុងទូរទឹកកក ១០ ទៅ ២០នាទី
៤- ដាក់វានៅលើភ្នែកកំពុងតែបិតរយៈពេល ៣០នាទី។
ជាតិកាហ្វេអ៊ីនដែលមានក្នុងតែបៃតងអាចធ្វើឲ្យសរសៃឈាមរួមតូច ដើម្បីបន្ថយការហើម និងការរលាកបាន (ប្រភពពី៖ Health.com.kh)៕ (កែសម្រួលដោយ ៖ បុប្ផា)
ចែករំលែកព័តមាននេះ