ខេត្តសៀមរាប ៖ រាជរដ្ឋាភិបាលកម្ពុជាបានដាក់ផែនការមេចំនួន៦ចំណុច សម្រាប់អភិវឌ្ឍន៍វិស័យទេសចរណ៍នៅខេត្តសៀមរាប សំដៅពន្យារនៃការស្នាក់នៅរបស់ភ្ញៀវទេសចរអន្តរជាតិដែលបានមកលេងកម្សាន្តនៅក្នុងខេត្តទេសចរណ៍មួយនេះឲ្យបានកាន់តែយូរ ។
រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងទេសចរណ៍លោកបណ្ឌិត ថោង ខុន បានបញ្ជាក់កាលពីថ្ងៃទី៣១ តុលា កន្លងមកថា នេះគឺជាគោលនយោបាយថ្មីមួយរបស់រាជរដ្ឋាភិបាល ក្នុងការអភិវឌ្ឍវិស័យទេសចរណ៍នៅកម្ពុជាឱ្យកាន់តែមានការរីកចម្រើន ពិសេសគឺជាការជំរុញញការអភិវឌ្ឍវិស័យទេសចរណ៍នៅខេត្តសៀមរាប ប្រកបដោយនិរន្តរភាព ។ ចំណុចសំខាន់ៗទាំង៦ ដែលរាជរដ្ឋាភិបាលដាក់ចេញរួមមាន ៖
១-ដាក់ចេញផែនការមេអភិវឌ្ឍន៍ក្រុងសៀមរាប ដែលត្រូវអភិវឌ្ឍន៍ជាទីក្រុងទេសចរណ៍ ជាទីក្រុងបេតិកភណ្ឌ និងជាទីក្រុងដែលគិតគូរពីបរិស្ថាន ដោយត្រូវធ្វើសមាហរណកម្ម ទាំងលើទិដ្ឋភាពសេដ្ឋកិច្ច សង្គម វប្បធម៌ បរិស្ថាន និងស្ថាបត្យកម្ម ដើម្បីទ្រទ្រង់នឹងកំណើនភ្ញៀវទេសចរមកកម្សាន្តនៅខេត្តសៀមរាប ទាំងភ្ញៀវជាតិ និងអន្តរជាតិ ជាពិសេសស្របតាមទស្សនទាន « អភិរក្សដើម្បីអភិវឌ្ឍន៍ រីឯការអភិវឌ្ឍទ្រទ្រង់ដល់ការអភិរក្ស »។
២-ធ្វើការសិក្សារៀបចំប្រព័ន្ធផ្គត់ផ្គង់ទឹក និងអគ្គិសនីឲ្យបានគ្រប់គ្រាន់ និងត្រូវរៀបចំប្រព័ន្ធគ្រប់គ្រងសំណល់រឹង និងរាវឲ្យបានត្រឹមត្រូវតាមស្តង់ដាបរិស្ថាន ។ ព្រមជាមួយនេះ ត្រូវរៀបចំសណ្តាប់ធ្នាប់ឲ្យបានល្អ និងមានរបៀបរៀបរយ ដាក់ភ្លើងសញ្ញាចរាចរណ៍ឲ្យបានគ្រប់គ្រាន់ រៀបចំដាក់ភ្លើងបំភ្លឺទីក្រុងសៀមរាប រៀបចំសោភ័ណភាពតាមស្ទឹងសៀមរាប ពង្រីកផ្លូវក្នុងក្រុង ជាពិសេសផ្លូវសម្រាប់ថ្មើរជើង និងផ្លូវសម្រាប់ជិះកង់ ។ ៣-អភិវឌ្ឍន៍តំបន់ទេសចរណ៍ជុំវិញក្រុងសៀមរាប និងគាំទ្រយុទ្ធនាការ « សៀមរាប៖ ក្រៅពីប្រាសាទ » ជាពិសេសតំបន់ព្រែកទាល់ ចុងឃ្នាស បឹងទន្លេសាប ភ្នំគូលែន និងតំបន់សហគមន៍ទេសចរណ៍ តំបន់កសិ-ទេសចរណ៍ ទេសចរណ៍ជនបទ ផលិតផលទេសចរណ៍កែច្នៃផ្សេងៗ និងព្រឹត្តិការណ៍ ពិសេសទេសចរណ៍កីឡា ដើម្បីបង្កើនឧត្តមភាពប្រកួងប្រជែងនៃវិស័យទេសចរណ៍ខេត្តសៀមរាប និងពន្យារពេលស្នាក់នៅរបស់ភ្ញៀវទេសចរ។ ៤-ការពង្រឹងគុណភាពសេវាកម្មទេសចរណ៍ និងធនធានមនុស្សក្នុងវិស័យទេសចរណ៍ឆ្លើយតបនឹងកំណើនភ្ញៀវទេសចរ ដោយត្រូវពង្រឹងគុណភាពសាលាបណ្តុះបណ្តាលជំនាញវិជ្ជាជីវៈទេសចរណ៍ ការបណ្តុះបណ្តាលផ្ទៃក្នុង និងជំរុញការអនុវត្តស្តង់ដាអាស៊ានក្នុងវិស័យទេសចរណ៍។
៥-កាត់បន្ថយការធ្លុះធ្លាយនៃវិស័យទេសចរណ៍ដែលកើតចេញពីការនាំចូលបន្លែ ផ្លែឈើ និងសាច់ពីបរទេស ៖ ត្រូវជំរុញការអភិវឌ្ឍខ្សែក្រវាត់បៃតង ជុំវិញក្រុងសៀមរាប ដោយជំរុញសកម្មភាពដាំបន្លែ ផ្លែឈើ និងចិញ្ចឹមសត្វជាលក្ខណៈធម្មជាតិ ដើម្បីផ្គត់ផ្គង់តម្រូវការភ្ញៀវទេសចរ ។ ៦-ការត្រៀមលក្ខណសម្បត្តិទទួលភ្ញៀវទេសចរចិន ជំរុញការអនុវត្តសៀវភៅស្តីពី China Ready សម្រាប់ទេសចរណ៍កម្ពុជា និងស្តង់ដាវាយតម្លៃកម្ពុជាសម្រាប់សេវាកម្មទេសចរណ៍ ត្រៀមទទួលភ្ញៀវទេសចរចិន ដែលក្រសួងទេសចរណ៍បានរៀបចំ ដើម្បីសម្រួលដល់ការធ្វើដំណើរ និងស្នាក់នៅរបស់ភ្ញៀវទេសចរចិនមកកាន់ខេត្តសៀមរាប ។
បន្ថែមលើនេះ លោកបណ្ឌិត ថោង ខុន បានស្នើឲ្យរដ្ឋបាលខេត្តត្រូវជំរុញឱ្យមានការយកចិត្តទុកដាក់លើការវិនិយោគលើវិស័យផ្សេងៗ ពិសេសការវិនិយោគលើវិស័យទេសចរណ៍ ដើម្បីធ្វើយ៉ាងណាឱ្យមានផលិតផលទេសចរណ៍ ក៏ដូចជាសម្បទានបម្រើឱ្យវិស័យទេសចរណ៍ មានភាពសម្បូរបែបសម្រាប់បំពេញតម្រូវការរបស់ភ្ញៀវទេសចរ ដែលចូលមក កម្សាន្ត ។
យោងតាមរបាយការណ៍របស់មន្ទីរទេសចរណ៍ខេត្តសៀមរាប ក្នុងរយៈពេល៩ខែដើមឆ្នាំ២០១៨នេះ ខេត្តសៀមរាបទទួលបានភ្ញៀវទេសចរចំនួន៤.៤៥០.៧៣២នាក់ ក្នុងកំណើន៨,៥៥% បើធៀបនឹងរយៈពេលដូចគ្នានៃឆ្នាំមុន ក្នុងនោះភ្ញៀវអន្តរជាតិមានចំនួន១.៩០១.៥៦៩នាក់ កើនឡើងប្រមាណ៨,៤៧% ក្នុងចំណោមភ្ញៀវទេសចរអន្តរជាតិដែលចូលមកទស្សនាកម្សាន្ត គេពិនិត្យឃើញភ្ញៀវទេសចរមកពីប្រទេសចិនឈរលំដាប់ថ្នាក់លេខ១ មានចំនួន ៨៣១.៨០៣នាក់ ស្មើនឹង៤៣,៧៤%នៃចំនួនភ្ញៀវអន្តរជាតិសរុប និងកើនឡើងប្រមាណ២៨,១៧% តាមពីក្រោយដោយភ្ញៀវមកពីប្រទេសកូរ៉េឈរលំដាប់ថ្នាក់លេខ២ មានចំនួន១៤២.៥១៥នាក់ ។ ដោយឡែក ភ្ញៀវមកពីប្រទេសជប៉ុន អាមេរិក អង់គ្លេស បារាំង អូស្ត្រាលី វៀតណាម គឺមានការថយចុះ ខណៈដែលភ្ញៀវមកពីអាល្លឺម៉ង់ និងថៃ មានការកើនឡើងជាង២% បើធៀបនឹងរយៈពេលដូចគ្នានៃឆ្នាំមុន ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ