កសិករដាំទំពាំងបារាំងកាក់កប ខណៈទីផ្សារកាន់តែប្រសើរ
- កំពង់ឆ្នាំង
ខេត្តកំពង់ឆ្នាំង ៖ ដើមទំពាំងបារាំង ឬដើមតាថុកទេស ដែលមានឈ្មោះបច្ចេកទេស ហៅថា (ASPARAQUS) ជាប្រភេទបន្លែដែលគ្មានសារធាតុជាតិពុល គ្មានជាតិអាស៊ីត និងគ្មានសារធាតុខ្លាញ់…
ខេត្តកំពង់ឆ្នាំង ៖ ដើមទំពាំងបារាំង ឬដើមតាថុកទេស ដែលមានឈ្មោះបច្ចេកទេស ហៅថា (ASPARAQUS) ជាប្រភេទបន្លែដែលគ្មានសារធាតុជាតិពុល គ្មានជាតិអាស៊ីត និងគ្មានសារធាតុខ្លាញ់…
ខេត្តកំពង់ឆ្នាំង ៖ ដើមទំពាំងបារាំង ឬដើមតាថុកទេស ដែលមានឈ្មោះបច្ចេកទេស ហៅថា (ASPARAQUS) ជាប្រភេទបន្លែដែលគ្មានសារធាតុជាតិពុល គ្មានជាតិអាស៊ីត និងគ្មានសារធាតុខ្លាញ់ ត្រូវបានអ្នកស្រុករលាប្អៀរ កំពុងដាំដុះយ៉ាងច្រើន ដោយសារតែបន្លែប្រភេទនេះ កំពុងមានទីផ្សារល្អ ។
យោងតាមឯកសាររបស់សហគមន៍កសិកម្មខេត្តប៉ៃលិន ទំពាំងបារាំងនេះ ជាប្រភេទចំណីអាហារដែលផ្ទុកសារធាតុ និងវីតាមីន អាចថែទាំសុខភាពបានល្អ ដែលអាចហូបស្រស់ក៏បាន និងសម្រាប់ធ្វើជាបន្លែដូចជា ឆា ស្លរ និងស្ងោរ ក៏បាន ។
បើទោះបីមកដល់ពេលនេះ កសិករនៅភូមិត្រពាំងស្បូវ ឃុំស្រែថ្មី ស្រុករលាប្អៀរ នៅមិនទាន់ប្រមូលផលទំពាំងបារាំងក្តី ប៉ុន្តែការបណ្ដុះកូនទំពាំងបារាំងបានទទួលផលជាវិជ្ជមានល្អប្រសើរ ព្រោះមានអតិថិជនកុម្មង់ទិញយ៉ាងច្រើន ពិសេសក្រោយមានការផ្សព្វផ្សាយជាបន្ដបន្ទាប់ពីសារព័ត៌មាន និងបណ្ដាញសង្គមនានា ដែលធ្វើអោយអ្នកដែលចង់ដាំដើមទំពាំងបារាំង បានធ្វើឲ្យអ្នកចង់ដាំមកកុម្មង់ទិញកាន់តែច្រើន ។
លោក ឈិន សាវ៉េត កសិករដាំទំពាំងបារាំងនៅភូមិឃុំខាងលើ បានបញ្ជាក់ថា មកដល់ពេលនេះទំពាំងបារាំងរបស់លោកនៅមិនទាន់ប្រមូលផលទេ បើទោះជាពេលនេះដើមវាបែកគុម្ពធំៗ និងខ្ពស់ៗល្អយ៉ាងណាក្តី ដោយសារវានៅមិនទាន់គ្រប់អាយុដែលត្រូវប្រមូលផល។ យ៉ាងនេះក្តី លោកបានបញ្ជាក់ថា ៖«បច្ចុប្បន្ននេះមានអតិថិជនកាន់តែច្រើនបានមកកុម្មង់ទិញកូនទំពាំងបារាំងយ៉ាងតិចពី២ទៅ៣ពាន់ដើមដែរក្នុងអតិថិជន១នាក់ ដោយក្នុងកូន១ដើម ខ្ញុំលក់ថ្លៃ១ពាន់រៀល ។ ចំណែកគ្រាប់ពូជ វិញ ខ្ញុំទិញពីប្រទេសថៃ »។
លោកបន្ដថា បច្ចុប្បន្ន លោកបណ្តុះ កូនទំពាំងបារាំង ស្ទើរមិនទាន់អ្នកទិញនោះទេ ព្រោះមានតម្រូវការច្រើនពេក ។ ម្យ៉ាងទៀត ដោយសារសព្វថ្ងៃមានភ្លៀងខ្លាំង ធ្វើឲ្យការបណ្តុះដើមកូនជួបការលំបាក ។
តាមការបញ្ជាក់របស់លោក ឈិន សាវ៉េតបច្ចុប្បន្ននេះ ការដាំទំពាំងបារាំងមានទីផ្សារល្អ ពិសេសនៅខេត្តប៉ៃលិន មានចម្ការធំៗ ហើយអ្នកដាំកំពុងទទួលបានជោគជ័យដែរ ។
អ្នកស្រី ទេព វ៉ាន់ថុន ដែលដាំបន្លែនេះបានឲ្យដឹងថា សារប្រយោជន៍នៃដើមទំពាំងបារាំងនេះ គឺអាចធ្វើជាបន្លែហូបស្រស់ក៏បាន ជាបន្លែសម្រាប់ឆា ស្ល និងស្ងោរក៏បាន ។ ក្រៅពីនេះ ទំពាំងបារាំងនៅអាចព្យាបាលជំងឺដូចជា ខ្លាញ់រុំបេះដូង សម្ពាធសរសៃឈាម និងធ្វើឲ្យសាច់ចាំទៀតផង ។ ចំណែកការដាំដុះរហូតដល់ទទួលផល គឺមានរយៈពេល៦ខែ ប៉ុន្តែរយៈពេលត្រឹម៤ខែ យើងអាចទទួលផលបណ្តើរៗហើយ តែត្រឹមដល់រយៈពេល៦ខែ គឺដើមទំពាំងធំ និងថ្លោសល្អជាង »។ អ្នកស្រីលើកឡើងថា ៖« ដើមទំពាំងបារាំងមានអាយុកាលច្រើនឆាំ្នណាស់សម្រាប់ការប្រមូលផល គឺរហូតដល់១៥ឆ្នាំឯណោះ គ្រាន់តែយើងថែទាំនិងកាត់ដើមចាស់ចេញ ទុកឲ្យដើមថ្មីដុះជាបន្តបបន្ទាប់ »។ អ្នកស្រីបន្ដថា សព្វថ្ងៃមានក្រុមហ៊ុនចាំទទួលទិញយកទៅប្រទេសថៃ ក្នុង១គីឡូក្រាមតម្លៃ៣ពាន់រៀល ប៉ុន្តែអ្នកស្រីមិនលក់ ព្រោះថា បើយកទៅលក់នៅផ្សារដោយខ្លួនឯង យ៉ាងហោចណាស់ ក៏១គីឡូក្រាមបាន១ម៉ឺនរៀលដែរ ។
អ្នកស្រី ទេព វ៉ាន់ថុន អះអាងថា ៖« ខ្ញុំធ្លាប់ឃើញគេដាក់តម្លៃនៅតាមផ្សារទំនើប ដោយចងជាដុំត្រឹមប៉ុនកំភួនដៃ មានទម្ងន់ពីប្រហែល៣ឬ៤ខាំ តម្លៃ១ម៉ឺន៥ពាន់រៀល ។ ចំណែកនៅផ្សារអុីអន ថ្លៃដល់១០ដុល្លារឯណោះ »៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ