ជាទូទៅ អំពៅដែលបែកបានពី ៣-៥ដើមក្នុង១គុម្ព និងមានដើមតូចដើមធំ។ ក្រោយពីឃើញបែបនេះ យើងត្រូវដកបណ្ដូល ដើមណាដែលធំជាងគេនោះចេញ ដើម្បីបង្អាក់ការលូតលាស់ដើមធំ និងធ្វើឱ្យដើមតូចៗអាចបឺតស្រូបយកជីជាតិម្ដង ។ ក្រោយ ពីដកបានរយៈពេល ១៥-២០ថៃ អំពៅតូចៗដែលដុះចេញមកមានលក្ខណៈល្អ និងចាប់ផ្តើមលូតលាស់ស្មើគ្នា ។ ចំពោះការដកបណ្ដូលធ្វើឡើង ៖
- នៅពេលកូនអំពៅមានអាយុ១ខែ បន្ទាប់ពីដាំ ប្រសិនបើអំពៅមានអាយុលើសពី៤០ថៃឡើងទៅមិនអាចដកបណ្ដូលបានទេ ព្រោះធ្វើឱ្យអំពៅដុះលូតលាស់មិនល្អ និងៅចទៅជាក្រិនវិញ។
- បន្ទាប់ពីដករួចរាល់ហើយ យើងត្រូវដាក់ជីបន្ថែម ដូចជា ជីកំប៉ុស្ដ ផេះ អាចម៍គោ ដើម្បីឱ្យដើមដុះលូតលាស់បានល្អ។
- សំរាប់បច្ចេកទេសដាំពូជ ការរៀបចំដី ការដាក់ជី និងការថែទាំផ្សេងៗទៀត ត្រូវអនុវត្ដន៍ជាធម្មតា។
ក្រោយពេលអនុវត្ដន៍តាមបទពិសោធន៍ខាងលើ យើងឃើញថា ដើមអំពៅមានការលូតលាស់បានល្អក្នុង១គុម្ពៗមានដើមធំៗ ស្មើៗគ្នា និងទទួលបានទន្និផលខ្ពស់។
ចំណាំ ៖ ក្រោយពីដកបណ្ដូលហើយកុំភ្លេចដាក់ជីបំប៉ន ទើបការដុះលូតលាស់ស្មើគ្នា។ ប្រសិនបើបងប្អូនកសិករចង់ដឹងអាចយកបទពិសោធន៍នេះទៅសាកល្បងដោយខ្លួនបាន៕
(ដកស្រង់ពីទស្សនាវដ្តីកសិករបស់អង្គការសេដាក)
ចែករំលែកព័តមាននេះ