ខេត្តមណ្ឌលគិរី ៖ ចម្ការកាហ្វេមួយកន្លែងដែលលាតសន្ធឹងតាមជើងភ្នំក្នុងខេត្តមណ្ឌលគិរី មិនត្រឹមតែដាំសម្រាប់ប្រមូលផលផ្គត់ផ្គង់ទីផ្សារប៉ុណ្ណោះទេ តែក៏អាចទាក់ទាញភ្ញៀវទេសចរជាតិ និងអន្តរជាតិទៅទស្សនា និងសិក្សាឈ្វេងយល់ពីរបៀបនៃការដាំដុះដំណាំ និងថែទាំ រាល់ថ្ងៃ ហើយបច្ចុប្បន្ន បានក្លាយជារមណីយដ្ឋានទេសចរណ៍ទទួលបានចំណូលប្រចាំថ្ងៃផងដែរ ។
បើតាមម្ចាស់ចម្ការកាហ្វេ បានរៀបរាប់ថា ដំបូងឡើយលោកគ្រាន់តែដាំកាហ្វេដើម្បីយកផ្លែប៉ុណ្ណោះ ប៉ុន្តែដោយសារមានភ្ញៀវទេសចរចេះតែមកលេង ទស្សនាដើមនិងផ្លែកាហ្វេ ព្រមទាំងមានសិស្ស-និស្សិត និងបណ្ដាអង្គការចុះមកឈ្វេងយល់ពីរបៀបដាំនិងថែទាំ ទើបក្រុមគ្រួសារលោកបង្កើតជាកន្លែងអង្គុយលេងសម្រាប់ភ្ញៀវ តែក្នុងចំនួនតិចតួចប៉ុណ្ណោះ ។
លោក ដារ៉ាណា ម្ចាស់រមណីយដ្ឋានចម្ការកាហ្វេនេះ បានបន្ដថា បន្ទាប់ពីមានភ្ញៀវកាន់តែច្រើនឡើងៗ ក្រុមគ្រួសារលោកបានពង្រីកជាខ្យូសកាន់តែច្រើនទៀត ព្រមទាំងមានសេវាកម្មលក់ម្ហូបអាហារ និងភេសជ្ជៈ ជាពិសេស កាហ្វេ នៅក្នុងចម្ការនេះតែម្ដង ។ ក្រៅពីនេះ ក្នុងចម្ការក៏មានដាំដំណាំហូបផ្លែជាច្រើនមុខទៀតបែបលក្ខណៈធម្មជាតិ និងយកផលិតផលទាំងនោះមកដាក់លក់ជូនភ្ញៀវផងដែរ ។
លោកថា ៖ « កាលពីបង្កើតជារមណីយដ្ឋានដំបូង មិនសូវមានភ្ញៀវមកទស្សនាទេ ហើយភ្ញៀវមកទស្សនាលើកដំបូងជាភ្ញៀវបរទេស ។ ក្រោយមក ភ្ញៀវទាំងនោះបានផ្សព្វផ្សាយតៗគ្នា ទើបធ្វើឲ្យរមណីយដ្ឋានមួយនេះចេះតែមានភ្ញៀវមកជាហូរហែរៀងរាល់ថ្ងៃ និងមានកំណើនជាបន្តបន្ទាប់ពីមួយឆ្នាំទៅមួយឆ្នាំ » ។ លោកបន្ដទៀតថា ៖ « រៀងរាល់ថ្ងៃធម្មតាមានភ្ញៀវមិនច្រើនប៉ុន្មានទេ តែបើនៅថ្ងៃឈប់សម្រាក ឬបុណ្យទានធំៗ មានភ្ញៀវមកពីក្រៅខេត្តច្រើនមកលេង និងទស្សនាចម្ការកាហ្វេធម្មជាតិ និងដំណាំជាច្រើនទៀត ដែលមាននៅក្នុងចម្ការនេះដូចជា ដើមទុរេន ប័រ និងផាសិនជាដើម» ។
ដោយសារតែមានភ្ញៀវមកទស្សនាច្រើនដូចនេះហើយ រមណីយដ្ឋានចម្ការកាហ្វេ ក៏បានបង្កើតជាផ្ទះស្នាក់សម្រាប់ភ្ញៀវចង់សម្រាកបែបលក្ខណៈធម្មជាតិនៅលើភ្នំផងដែរ ហើយបើភ្ញៀវណាមិនចូលចិត្តសម្រាកនៅក្នុងផ្ទះបែបនេះ ពួកគាត់អាចត្រឡប់ទៅសម្រាកនៅទីរួមខេត្តក៏បានដែរ ដោយគ្រាន់តែមកទស្សនា ឬសម្រាកលំហែពេលថ្ងៃ ។
លោកស្រី An ជនជាតិអាមេរិក មកធ្វើការនៅប្រទេសកម្ពុជា ឲ្យដឹងថា ជាទូទៅ លោកស្រី និងក្រុមគ្រួសារតែងតែមកសម្រាកលំហែក្នុងរមណីយដ្ឋានចម្ការកាហ្វេមណ្ឌលគិរី ពីព្រោះវាមានលក្ខណៈធម្មជាតិសុទ្ធសាធ ។ លោកស្រីនិយាយថា ៖ « អ្វីដែលប្លែកសម្រាប់ខ្ញុំ នៅក្នុងរមណីយដ្ឋានចម្ការកាហ្វេនេះ គឺមានដើមឈើច្រើនប្រភេទ ក្រៅពីដើមកាហ្វេ ដែលធ្វើឱ្យមានអារម្មណ៍ស្រស់ស្រាយបន្ទាប់ពីការងារ » ។
លោកស្រីបន្តថា ទេសភាព និងអាកាស ធាតុនៅខេត្តនេះ វាមិនខុសពីតំបន់មួយចំនួននៅប្រទេសអាមេរិកទេ ហើយអ្វីដែលលោកស្រីចាប់អារម្មណ៍បំផុតនោះ គឺកាហ្វេខេត្តមណ្ឌលគិរីមានរសជាតិឆ្ងាញ់ មិនចាញ់បរទេសប៉ុន្មានទេ តែបើសិនជាមានវិធីឆុងដូចកាហ្វេបរទេសនោះ លោកស្រីគិតថា វានឹងឈ្នះកាហ្វេបរទេស ។
លោក ស្វាយ សំអ៊ាង អភិបាលខេត្ត មានប្រសាសន៍ថា កសិកម្ម ជាវិស័យស្នូលមួយនៅក្នុងខេត្តមណ្ឌលគិរី ក្នុងនោះមានចម្ការកាហ្វេ ចម្ការម្រេច និងកៅស៊ូ ហើយកាហ្វេជាដំណាំទាក់ទាញទេសចរជាងគេក្នុងវិស័យកសិកម្ម ។ ក្រៅពីការដាំដុះយកផ្លែហើយ ប្រជាពលរដ្ឋក្នុងខេត្តក៏បានបន្តវិនិយោគលើចម្ការកាហ្វេនេះជាបន្តបន្ទាប់ផងដែរ ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ