រាជធានីភ្នំពេញ ៖ ដើម្បីផ្តល់ក្តីសង្ឃឹមថ្មីសម្រាប់សមាគម និងកសិករដាំដំឡូងមី ឲ្យមានភាពកក់ក្តៅ ក្រសួងពាណិជ្ជកម្ម ក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទ ក៏ដូចជាស្ថាប័នពាក់ព័ន្ធ នានា បានរៀបចំទិវាដំឡូងមីជាលើកដំបូង ក្នុងគោលបំណងជំរុញការលើកកម្ពស់ដំណាំដំឡូងមី កម្ពុជា ។
ក្នុងពិធីបើកទិវាដំឡូងមីនៅស្រុកភ្នំព្រឹក ខេត្តបាត់ដំបង កាលពីពេលថ្មីៗនេះ លោកជំទាវ ម៉ុម ថានី អនុរដ្ឋលេខាធិការក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទ មានប្រសាសន៍ថា ដំឡូងមី ជាដំណាំមួយដែលកសិករដាំនៅទូទាំងប្រទេស ដែលមានផ្ទៃដីជាង៥៣ម៉ឺនហិកតា ក្នុងនោះផ្ទៃដីប្រមូលផលមានជាង៥១ម៉ឺនហិកតា និងបរិមាណផលសរុបជាង១២លានតោន ។
លោកជំទាវថ្លែងថា៖ « ក្នុងឆ្នាំ២០១៥កន្លងទៅ ទិន្នផលដំឡូងមីទទួលជាង២៤តោន ក្នុង១ហិកតា ក្នុងនោះ ខេត្តបាត់ដំបងអនុវត្តបានជាង១៣ម៉ឺនហិកតា នៅលើផ្ទៃដីត្រូវប្រមូលផលជាង១២ម៉ឺនហិកតា ទទួលបានទិន្នផលសរុបជាង៣លានតោន » ។
លោកជំទាវបន្ដថា ៖ « ដំឡូងមីកំពុងដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការបង្កើនប្រាក់ចំណូលគ្រួសារកសិករ។ តួយ៉ាង ក្នុងឆ្នាំ២០១៣ដំឡូងមីបានរួមចំណែកប្រមាណជាង៧០%ដល់សេដ្ឋកិច្ចគ្រួសារកសិករនៅខេត្តកំពង់ចាម និងប៉ៃលិន ហើយដោយសារតែការពង្រីកផ្នែកផលិតកម្មយ៉ាងឆាប់រហ័សរបស់ខ្លួន នៅក្នុងឆ្នាំ២០១៣នេះ វិស័យឧស្សាហកម្មដំឡូងមីនៅកម្ពុជា ត្រូវបានគេប៉ាន់ប្រមាណថា មានតម្លៃរហូតដល់ជាង៥០០លានដុល្លារ ជារៀងរាល់ឆ្នាំ » ។
« បើទោះបីជាដំឡូងមីអាចជួយបង្កើនប្រាក់ចំណូលគ្រួសារ និងលើកកម្ពស់ជីវភាពរស់នៅកសិករខ្នាតតូចនៅក្នុងប្រទេសកម្ពុជាក៏ដោយ ក៏នៅតែមានការព្រួយបារម្ភធ្ងន់ធ្ងរមួយចំនួន ដូចជា ការថយចុះនៃទិន្នផលដំឡូងមីជាបន្តបន្ទាប់ បច្ចេកទេសកែច្នៃនៅមានកម្រិត និងជាលក្ខណៈទ្រង់ទ្រាយតូច និងបញ្ហាអស្ថិរភាពនៃតម្លៃដំឡូងមីនៅលើទីផ្សារ »។ នេះបើតាមលោកជំទាវលើកឡើង ។
លោក ប៉ាន សូរស័ក្តិ រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងពាណិជ្ជកម្មមានប្រសាសន៍ថា រាជរដ្ឋាភិបាលកម្ពុជា បានកំណត់យកដំណាំដំឡូងមី ជាផលិតផលសក្តានុពលទី២ បន្ទាប់ពីស្រូវ អង្ករ ដើម្បីរួមចំណែកជំរុញកំណើនសេដ្ឋកិច្ចជាតិ ដូចបានកំណត់នៅក្នុងយុទ្ធសាស្ត្រវិភាគសមាហរណកម្មពាណិជ្ជកម្មCTIS ឆ្នាំ២០១៤-២០១៨របស់ក្រសួងពាណិជ្ជកម្ម ។
គិតចាប់តាំងពីឆ្នាំ២០១១ ផលិតកម្មដំឡូងមីមានវឌ្ឍនភាពទៅមុខជាលំដាប់ ក្នុងនោះផ្ទៃដីដាំដុះសរុបបានកើនពី៤០០ពាន់ហិកតាដល់៤២១ពាន់ហិកតា ក្នុងឆ្នាំ២០១៣ និងបានផ្តល់ទិន្នផលចំនួន៨លានតោន។ នេះបើតាមសម្រង់ទិន្ន័យពីសៀវភៅ UNDP Cambodia Handbook ដែលបានបោះពុម្ពក្នុងខែមីនា ឆ្នាំ២០១៥ ។
លោករដ្ឋមន្ត្រីបញ្ជាក់ថា ៖« ការរៀបចំទិវាដំឡូងមី អមទៅដោយការដាក់តាំងបង្ហាញផលិតផលដំឡូងមី និងការប្រឡងប្រណាំងស្នាដៃឆ្នើមប្រចាំឆ្នាំ២០១៧នេះ គឺដើម្បីជំរុញការលើកកម្ពស់ផលិតផលក្នុងស្រុក ឲ្យមានលក្ខណៈរស់រវើក បង្កើតឱកាសទីផ្សារ និងតភ្ជាប់បណ្តាញទំនាក់ទំនងរវាងកសិករជាមួយអ្នកកែច្នៃ និងអ្នកនាំចេញ ពីតំបន់មួយទៅតំបន់មួយ ឱ្យមានភាពរឹងមាំ និងប្រទាក់ក្រឡាគ្នា ព្រមទាំងបង្ហាញពីការអនុវត្តគោលនយោបាយអភិវឌ្ឍន៍ កសិ-ពាណិជ្ជកម្ម និងកសិ-ឧស្សាហកម្ម ក៏ដូចជាការគាំទ្រដល់បរិយាកាសធុរកិច្ចនៅកម្ពុជា »។
លោក សោម យ៉ិន ប្រធានសមាគមដំឡូងមីនៅស្រុកម៉ាឡៃបានឱ្យដឹងថា ការរៀបចំទិវានេះឡើង គឺវាជាឱកាសល្អ ហើយក៏ជាការលើកទឹកចិត្តដល់កសិករដាំដំឡូងមីផងដែរ ។ ទិវានេះបានផ្សព្វផ្សាយពីបច្ចេកទេសប្រើប្រាស់ពូជអ្វីឱ្យធន់នឹងកំដៅថ្ងៃ និងកាប់ដើមយ៉ាងម៉េច ទើបមានជ័រមានជាតិដុះ ហើយប្រើប្រាស់ជីដូចម្តេចជាមួយពូជដំឡូងមីជាដើម ។ លោកថា ៖ « ខ្ញុំឃើញចំណុចទាំងនេះ វាល្អសម្រាប់កសិករ ដែលគាត់ដាំដុះដំឡូងមីដែលអនុវត្តតែតាមទម្លាប់ និងមិនមានបច្ចេកទេសដាំដុះត្រឹមត្រូវ » ។
ចំពោះបញ្ហាប្រឈមខាងលើនេះ ក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទ បានធ្វើការសិក្សាស្រាវជ្រាវ និងផ្សព្វផ្សាយបច្ចេកទេសថ្មីៗ ដល់កសិករ សំដៅលើកកម្ពស់ផលិតកម្មដំឡូងមី ដោយផ្តោតលើចំណុចសំខាន់ៗដូចជា ការជ្រើសរើសពូជដំឡូងមីដ៏សមស្រប បច្ចេកទេសដាំដុះ ការរៀបចំ និងគ្រប់គ្រងគុណភាពដី ការទប់ស្កាត់សត្វល្អិត និងជំងឺសម្រាប់ដំណាំដំឡូងមី និងការអនុវត្តនូវវិធីសាស្ត្រលើកកម្ពស់ផលិតកម្មដំឡូងមី តាមរយៈការស្រាវជ្រាវ ដែលមានការចូលរួមរបស់កសិករ ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ