ខេត្តសៀមរាប ៖ នៅពេលនិយាយទៅដល់មាន់អាំង អ្នកទេសចរដែលបានទៅកម្សាន្តខេត្តសៀមរាប មិនរំលងក្នុងការទទួលទានមាន់អាំងឡើយ នៅពេលបានទៅដល់ទឹកដីវប្បធម៌នេះ។ មាន់អាំងមុខអង្គរ មាន់អាំងឃុំព្រះដាក់ មាន់អាំងតាមផ្លូវទៅប្រាសាទបាគង ប្រាសាទបន្ទាយស្រី លើខ្នងភ្នំគូលែន ជាដើមសុទ្ធតែមានរសជាតិឈ្ងុញឆ្ងាញ់ ។
នៅលើផ្លូវទៅកាន់ប្រាសាទបាគង នៅពេលធ្វើដំណើរឆ្លងកាត់គ្រប់ពេល គេប្រាកដជាបានស្រូបក្លិនដ៏ឈ្មុយឆ្ងាញ់នៃមាន់អាំង ដែលអ្នកស្រុកកំពុងអាំងលក់តាមដងផ្លូវ ។ អ្នកដែលបានដែលបានហិតក្លិនឆ្ងុយឆ្ងាញ់ និងបានឃើញរូបភាពមាន់អាំងឡើងរលោង មានពណ៌ក្រហមព្រឿងៗហើយនោះ ប្រាកដជាមិនអាចដាច់ចិត្តធ្វើដំណើរហួសឡើយ ។ និយាយជារួមអ្នកទេសចរឆ្លងកាត់តែងតែឈប់ទិញមាន់អាំងនៅទីនេះយកទៅទទួលទាន ។
កំពុងអាំងមាន់ ដែលមានផ្សែងហ៊ុយទ្រលោមចេញពីចង្ក្រាន ដៃម្ខាងកាន់ទឹកជ្រលក់លាបលើមាន់ដើម្បីបង្កើនរស់ជាតិ ។ អ្នកស្រី ចាន់ឃី ជាអ្នកលក់មាន់អាំងនៅផ្លូវប្រាសាទបាគង បានរៀបរាប់ថា ក្នុងមួយថ្ងៃអ្នកស្រីអាចលក់មាន់អាំងពី ២០ ទៅ ៣០ ក្បាលហើយបើជាថ្ងៃបុណ្យទាន ឬចុងសប្តាហ៍នោះការលក់អាចកើន ពី ៣០ ទៅ ៤០ ក្បាល ។
ស្ត្រីវ័យ ៣២ ឆ្នាំរូបនេះបានឱ្យដឹងបន្ថែមថា សម្រាប់តម្លៃមាន់អាំងវិញមានចាប់ពីមួយក្បាល ២៥០០០ រៀល ទៅ ៣០០០០ រៀល និង ៣៥០០០ រៀល តាមទំហំរបស់វា ។ មាន់ទាំងអស់សុទ្ធសឹងជាមាន់ស្រែដែលគេចិញ្ចឹមតាមភូមិ ពុំមែនមាន់ចិញ្ចឹមឱ្យចំណីឡើយ ។ មាន់ចិញ្ចឹមបែបធម្មជាតិ មានរស់ជាតិឈ្មុយឆ្ងាញ់ ។ ខ្ញុំមិនបានបន្ថែមរស់ជាតិអ្វីទៅមាន់នៅះទេ គ្រាន់តែធ្វើទឹកច្រលក់ និងបន្លែ សម្រាប់អ្នកទទួលទានប៉ុណ្ណោះ ។ មាន់ឆ្ងាញ់ដោយសារជាមាន់ធម្មជាតិ ។ អ្នកស្រី ចាន់ឃី បញ្ជាក់ ។
ដោយឡែកបុរសអ្នកលក់មាន់អាំងម្នាក់ទៀត ឈ្មោះ លី សោភា បានប្រាប់ថា ភ្ញៀវតែងចូលមកបរិភោគមាន់អាំងនៅតូបរបស់លោកមិនដាច់ឡើយ ។ លោកអាចរកប្រាក់កម្រៃពីការលក់មាន់អាំងបានសមរម្យសម្រាប់ដោះស្រាយជីវភាពធូរមួយកម្រិតធំ ។ ក្នុងមួយថ្ងៃគាត់អាចលក់បានចាប់ពី ១៥ ក្បាលដល់ ២០ ក្បាល ។ សម្រាប់ថ្ងៃបុណ្យទានអាចលក់ចាប់ពី ៤០ ដល់ ១០០ ក្បាលទៀតផង ។
បុរសរូបនេះបានឱ្យដឹងដែរថា ការលក់មាន់អាំងក្រៅពីសាច់ធម្មជាតិឆ្ងាញ់ហើយ ត្រូវផ្សំជាមួយទឹកជ្រលក់ឆ្ងាញ់ដែរ ។ សម្រាប់ទឹកជ្រលក់របស់លោកមានច្រើនមុខដូចជា ៖ អំពិលបុក ប្រហុកបុក ទឹកត្រីក្រូចឆ្មារ ញាំអង្ក្រង ទឹកត្រីកោះកុងជាដើម ។ លោក លី សោភា បានឱ្យដឹងពីការលក់មាន់អាំងរបស់គាត់ គឺពឹងផ្អែកលើភ្ញៀវទេសចរ ហើយរបរមួយនេះមិនត្រឹមជួយលើកកម្ពស់ជីវភាពពួកគាត់នោះទេ តែបានជួយដល់ប្រជាពលរដ្ឋដែលចិញ្ចឹមមាន់ស្រែតាមភូមិឃុំ និងសហគមន៍ផងដែរ ។
ក្រៅពីមាន់អាំង នៅលើទឹកអង្គរ គេឃើញតូបលក់កង្កែបបោកអាំង ពងទាស្ងោរ និងត្រីស្រែអាំង ដែលសុទ្ធសឹងជាអារហារខ្មែរ សម្រាប់ទទួលអ្នកទេសចរផងដែរ ។ អ្នកលក់ភាគច្រើនសប្បាយចិត្តក្រោយពីមានអ្នកទេសចរចូលទៅដើរកម្សាន្តលើទឹកដីអង្គរវិញ ក្រោយពីរដ្ឋាភិបាលបានបើកប្រទេសនោះ ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ