ខេត្តកំពង់ចាម ៖ សិក្ខាសាលាស្តីពីការប្រើប្រាស់បច្ចេកទេសជប៉ុនក្នុងការអភិវឌ្ឍន៍វិស័យកសិកម្មក្រោមប្រធានបទ «ការប្រើប្រាស់ធ្យូងអង្កាមដើម្បីបង្កើនផលិតផលកសិកម្ម» ត្រូវបានរៀបចំឡើងដោយក្រុមហ៊ុនពិគ្រោះយោបល់អាជីវកម្មកម្ពុជា-ជប៉ុន ជាមួយអង្គការ NEDO ពីប្រទេសជប៉ុន និងមន្ទីរកសិកម្មខេត្ត នៅសាលប្រជុំនៃមន្ទីរកសិកម្មខេត្ត កាលពីព្រឹកថ្ងៃទី៣០ សីហា ២០១០ ក្រោមអធិបតីភាពលោកលន់ លឹមថៃ អភិបាលរងខេត្ត តំណាងឱ្យលោកហ៊ុន ណេង អភិបាលខេត្ត ។
ថ្លែងទៅកាន់សិក្ខាកាមក្នុងឱកាសប្រារព្ធពិធីនោះលោកលន់ លឹមថៃ អភិបាលរងខេត្តបានមានប្រសាសន៍ដោយគូសបញ្ជាក់ថា ខេត្តកំពង់ចាម គឺជាខេត្តមួយក្នុងចំណោមរាជធានី-ខេត្តទាំង២៤ ដែលបានធ្វើផលិតកម្មដំណាំគ្រប់ប្រភេទ ពិសេសដំណាំស្រូវ ដំណាំរួមផ្សំ និងដំណាំកសិឧស្សាហកម្មមានកៅស៊ូ ស្វាយចន្ទី ដំឡូងឈើ សណ្តែកសៀង សណ្តែកបាយ ពោត ល្ង ។ល។ ក្នុងការធ្វើផលិតកម្មដំណាំទាំងនេះ កន្លងមកប្រជាកសិករភាគច្រើននិយមប្រើប្រាស់ជីគីមី ថ្នាំគីមីដែលជាផលិតផលនាំចូលមានតំលៃខ្ពស់គួបផ្សំជាមួយនឹងជីធម្មជាតិតិចតួច ដែលជាហេតុធ្វើឱ្យការផលិតរបស់ពួកគាត់ជួបប្រទះបញ្ហាជាច្រើនដូចជា ការចំណាយទុនផលិតខ្ពស់ គុណភាពផលិតផលពុំបានល្អ ខូចបរិស្ថានដី និងបរិស្ថានជុំវិញពីមួយឆ្នាំទៅមួយឆ្នាំ ។ បញ្ហាទាំងអស់នេះតំរូវឱ្យអាជ្ញាធរគ្រប់លំដាប់ថ្នាក់សហការជាមួយនឹងជំនាញមន្ទីរពាក់ព័ន្ធនានា រួមគ្នាដោះស្រាយដោយប្រើគ្រប់មធ្យោបាយ ដើម្បីអប់រំពួកគាត់ឱ្យលះបង់ការប្រើប្រាស់ជីគីមី ថ្នាំគីមី ហើយងាកមកទទួលយកបច្ចេកវិជ្ជាថ្មីនៃការធ្វើផលិតកម្មដំណាំតាមបែបសរីរាង្គ ដោយកាត់បន្ថយជាអតិបរមានូវការប្រើប្រាស់ជីគីមី ថ្នាំគីមី ហើយជំនួសវិញនូវការប្រើប្រាស់ជីធម្មជាតិលាមកសត្វ ជីកំប៉ុស្តពិសេសជីដែលជាកាកសំណល់នៃឡជីវឧស្ម័ន ។ តែទោះបីជាបែបនេះក្តីប្រជាកសិករយើងមួយចំនួននៅតែពុំទាន់ទទួលយកនូវបែបផែនផលិតកម្មតាមបែបបច្ចេកវិជ្ជាថ្មីនៅឡើយ ។
លោកអភិបាលរងខេត្តមានប្រសាសន៍បន្តថា ការផ្តួចផ្តើមបើកសិក្ខាសាលាមួយក្រោមប្រធានបទ «ការប្រើប្រាស់ធ្យូងអង្កាម ដើម្បីបង្កើនផលិតផលកសិកម្ម» ដែលជាបច្ចេកវិជ្ជាថ្មីមួយក្នុងការលើកស្ទួយកំរិតជីវភាពរបស់ប្រជាពលរដ្ឋ តាមរយៈការធ្វើផលិតកម្មដំណាំដោយប្រើប្រាស់វត្ថុធាតុដើមដែលមាននៅក្នុងមូលដ្ឋាន ពិសេសអង្កាមដែលជាកាកសំណល់មួយរបស់ផលិតផលកសិកម្ម ។ កន្លងទៅកសិករពុំទាន់បានប្រើប្រាស់ទាញយកផលឱ្យសមស្របទៅនឹងសក្តានុពលរបស់វា ដើម្បីប្រើប្រាស់ទៅលើដំណាំគ្រប់ប្រភេទឱ្យទទួលបានផលជាផលិតផលដំណាំសរីរាង្គដែលស្របទៅនឹងការចង់បានរបស់ទីផ្សារក្នុងស្រុក និងក្រៅស្រុក ។
លោកហេង ប៊ិនយិ ប្រធានមន្ទីរកសិកម្មខេត្តមានប្រសាសន៍ដោយគូសបញ្ជាក់ថា នេះជាលើកទី១ ហើយដែលលោកហាម៉ាដា កិនហ្សូ នាយកក្រុមហ៊ុន C និង N business consultants ដែលបានមកបើកវគ្គសិក្ខាសាលាស្តីពីការប្រើប្រាស់ធ្យូងអង្កាមនាពេលនេះ ។ ការបង្កើតធ្យូងបានមកពីរបស់អត់ប្រយោជន៍ដូចជាអង្កាម ត្រូវយកមកដុតលាយជាមួយនឹងអាចម៌គោ ឬដីដំបូកបាចទៅលើសន្ទូងជំនួសជីគីមីជួយបង្កើនទិន្នផលស្រូវមិនប៉ះពាល់សុខភាពឡើយ ។ ជប៉ុនកំពុងតែមានការចាប់អារម្មណ៍ក្នុងការប្រមូលទិញស្រូវផ្កាម្លិះពីប្រទេសកម្ពុជា ទោះបីជាមានប៉ុន្មានលានតោនក៏ដោយ ឱ្យតែប្រើប្រាស់ធ្យូងអង្កាមនេះ ។ ក្នុងការពិសោធន៍សាកល្បងយើងនឹងយកស្រុកព្រៃឈរ ឬក្រុងសួង លើផ្ទៃដីរបស់កសិករណាមួយ ដើម្បីឈានទៅរកការជោគជ័យលើវិស័យកសិកម្មនេះ ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ