រាជធានីភ្នំពេញ ៖ ក្រសួងកសិកម្មរុក្ខាប្រមាញ់និងនេសាទបានអះអាងថា រហូតមកដល់បច្ចុប្បន្ននេះ ខ្លួនមិនដែលផ្តល់សិទ្ធិឲ្យក្រុមហ៊ុនណាមួយនាំជ្រូកចូលពីប្រទេសថៃឡើយ ។ ការអះអាងនេះ បន្ទាប់ពីមានសារព័ត៌មានមួយចំនួនចេញផ្សេងផ្សាយមានការនាំជ្រូកចូលពីប្រទេសថៃ នេះបើសេចក្ដីប្រកាសព័ត៌មានរបស់អគ្គនាយកដ្ឋានសុខភាពសត្វ និងផលិតកម្មសត្វ ក៏ដូចជាក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទ ។
ក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទបានបញ្ជាក់ថា «រហូតមកដល់ពេលបច្ចុប្បន្ននេះ ពុំដែលបានផ្តល់សិទ្ធិផ្តាច់មុខដល់ក្រុមហ៊ុននាំចូលជ្រូករស់ពីប្រទេសថៃឡើយ ពោលក្រុមហ៊ុនដែលមានបំណងចង់ធ្វើពាណិជ្ជកម្មនាំចូលជ្រូករស់អាចដាក់ពាក្យស្នើសុំ ដោយត្រូវបំពេញ តាមវិធានការដែលជាការតម្រូវឱ្យអនុវត្តនីតិវិធី និងវិធានបច្ចេកទេសចំនួន១២ចំណុច រវាងអគ្គនាយកដ្ឋាន សុខភាពសត្វ និងផលិតកម្មសត្វនៃព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា ជាមួយនាយកដ្ឋានអភិវឌ្ឍន៍ការចិញ្ចឹមសត្វ (DLD) នៃព្រះរាជាណាចក្រថៃឡង់ដ៏ ហើយសព្វថ្ងៃមានក្រុមហ៊ុនចំនួន០៦ ដែលកំពុងទទួលបានគោលការណ៍នាំជ្រូករស់ចូលមកក្នុងព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា និងមានចំនួន៤ ក្រុមហ៊ុនទទួលគោលការណ៍នាំឆ្លង
កាត់»។
ប្រភពបន្ថែមថា ប្រជាជនកម្ពុជាក៏បានដឹងទាំងអស់គ្នាថា ប្រទេសជិតខាងយើងក៏បាននឹងកំពុងជួបវិបត្តិនៃការរីករាលដាល នៃជំងឺកូវីដ ១៩ ខ្លាំងក្លា ដែលធ្វើឱ្យបាត់បង់ទីផ្សារក្នុងស្រុករបស់ខ្លួន ហើយបានធ្វើឱ្យមានការកកស្ទះនូវ ផលិតផលសត្វ ហើយទន្ទឹមនឹងនេះក៏មានឈ្មួញខិលខូចមួយចំនួនតូចបានប្រើប្រាស់កលល្បិចគ្រប់យ៉ាង ដើម្បីមានឱកាសយកផលិតផលកកស្ទះពីស្រុកគេមកចាក់នៅកម្ពុជា ដោយមិនបានគិតពីការប៉ះពាល់ដល់ ការខាតបង់របស់អ្នកវិនិយោគនៅកម្ពុជា និងពីសុខភាពសាធារណៈឡើយ។
ក្រសួងថា ថ្លៃដើមផលិតជ្រូកសាច់បានប្រែប្រួលក្នុងរង្វង់ពី ៧ ៥០០រៀល ទៅ ៩ ០០០រៀល ក្នុងមួយគីឡូក្រាម មុន វិបត្តិកូវីដ-១៩ ហើយបច្ចុប្បន្នថ្លៃដើមជ្រូកសាច់រស់បានកើនឡើងប្រមាណពី ១០៥០០រៀល ទៅ ១២ ០០០រៀល ក្នុងមួយគីឡូក្រាម។ ការប្រែប្រួលថ្លៃដើមផលិតជ្រូកសាច់នេះ ដោយសារតម្លៃវត្ថុធាតុដើម ដូចជា ពោត ដំឡូងក្រៀម កាកសណ្ដែកសៀង ម្សៅត្រី និងសារធាតុបន្ថែមសម្រាប់ផ្សំចំរើសត្វបានកើនឡើង ប្រមាណពី២០ទៅ៣០%។ ដោយឡែក តម្លៃដឹកជញ្ជូនតាមផ្លូវទឹកកើនឡើងប្រមាណ៣ដង ម្យ៉ាងទៀត កូនជ្រូកពូជសាច់ក៏បានឡើងថ្លៃពី ៧០ ទៅ ១០០ដុល្លារក្នុងមួយក្បាល ព្រមទាំងការចំណាយបន្ថែមលើ ការលើកកម្ពស់ជីវសុវត្ថិភាពនៅកន្លែងចិញ្ចឹមសត្វដើម្បីការពារជំងឺឆ្លងសត្វ ជាពិសេសជំងឺប៉េស្តជ្រូកអាហ្វ្រិក (ការបាញ់ថ្នាំសម្លាប់មេរោគ ការប្រើប្រាស់ជំនាញបន្ថែម)។
ក្រសួងថា បើទោះបីនៅក្នុងព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា កំពុងស្ថិតក្នុងស្ថានភាពជួបវិបត្តិសកលជំងឺកូវីដ១៩ ក៏តម្លៃជ្រូក រស់ក្នុងស្រុកមិនមានការប្រែប្រួលខ្លាំងនោះឡើយ គឺស្ថិតនៅក្នុងចន្លោះពី ១២ ៥០០រៀល ទៅ ១៣ ៦០០ រៀលក្នុងមួយគីឡូក្រាម អាស្រ័យទៅតាមតំបន់នីមួយៗ ហើយតម្លៃជ្រូកសាច់នាំចូលបានលក់ថោកជាង ចន្លោះពី ១០០រៀល ទៅ២០០រៀល ក្នុងមួយគីឡូក្រាម ពីជ្រូកសាច់រស់ក្នុងស្រុក។ ចំពោះតម្លៃសាច់ ជ្រូកនៅលើទីផ្សារបានប្រែប្រួលចន្លោះពី ២៣ ៥០០រៀល ទៅ ២៦ ៣០០រៀលក្នុងមួយគីឡូក្រាម។
ក្រសួងបានគូសបញ្ជាក់ថា«ដោយសារស្ថិរភាពថ្លៃជ្រូកសាច់រស់ជិតពីរ ឆ្នាំចុងក្រោយនេះ បានធ្វើឱ្យផលិតកម្មជ្រូកមានការកើនឡើង សមាជិកសមាគមអ្នកចិញ្ចឹមសត្វកម្ពុជាបានធ្វើការបោះទុនវិនិយោគបន្ថែមលើការចិញ្ចឹមជ្រូកជាលក្ខណៈ ពាណិជ្ជកម្មកាន់តែធំ និងទំនើប។ ជាក់ស្ដែងក្នុងរយៈពេល៦ខែដើមឆ្នាំ២០២១ នេះ ការសុំបង្កើតកសិដ្ឋាន ចិញ្ចឹម ជ្រូកមានចំនួន៦១កន្លែង ក្នុងនេះមានកសិដ្ឋានចិញ្ចឹមពូជជ្រូកចំនួន៧កន្លែង និងកសិដ្ឋានចិញ្ចឹម ជ្រូកសាច់ចំនួន ៥៤កន្លែង ហើយការនាំចូលពូជជ្រូកមេ បាចំនួន ១៦ ៤០០ក្បាល និងកូនជ្រូកពូជចំនួន ៧៨ ២៥០ក្បាល»។
ជាមួយគ្នានោះដែរ ក្រសួងក៏បានលើកឡើងថា ការផ្គត់ផ្គង់ជ្រូកសាច់រស់នៅក្នុងស្រុកបានរហូតដល់៨៥% លទ្ធផលដ៏ល្អនេះគឺបាន មកពីការខិតខំប្រឹងប្រែងរបស់មន្ត្រីជំនាញ ថ្នាក់ដឹកនាំអគ្គនាយកដ្ឋានសុខភាពសត្វ និងផលិតកម្មសត្វក៏ដូច ជាក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទតែងតែពិភាក្សារិះរកដំណោះស្រាយសមស្រប ដើម្បីលើកទឹក ចិត្តដល់ការចិញ្ចឹមជ្រូកក្នុងស្រុក ឆ្លើយតបតម្រូវការទីផ្សារ និងឈានឆ្ពោះទៅការនាំចេញនៅពេលខាងមុខដ៏ខ្លី។ លើសពីនេះទៅទៀត សមាគមអ្នកចិញ្ចឹមសត្វកម្ពុជា ក៏ដូចជាប្រជាកសិករ អ្នកចិញ្ចឹមសត្វបានសាទរ គាំទ្រ និងថ្លែងអំណរគុណដល់រាជរដ្ឋាភិបាលកម្ពុជា ជាពិសេសក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទ ដែលបានយកចិត្តទុកដាក់រក្សាបាននូវស្ថិរភាពតម្លៃជ្រូករស់ និងធ្វើឱ្យអ្នកចិញ្ចឹមជ្រូកមានឆន្ទៈក្នុងផលិត ជាបន្តទៀត៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ