សមត្ថកិច្ចបានចុះត្រូតពិនិត្យឃើញបន្លែ ត្រី សាច់ ខូចគុណភាព ដាក់លក់នៅទីផ្សារជាញឹកញាប់។ ពលរដ្ឋមួយចំនួនបានទិញប៉ះត្រី បន្លែ និងសាច់ខូចគុណភាព របស់ក្លែងបន្លំ ដែលហូបទៅប៉ះពាល់សុខភាពធ្ងន់ធ្ងរបើមិនឃើញរកសញ្ញាភ្លាមៗ តែយូរទៅៗ អ្នកហូបអាហារគ្មានគុណភាព អាហារខ្វះអនាម័យ នឹងខូចសុខភាព កើតជំងឺជាមិនខាន។
តាមពិតទៅមានតែអ្នកលក់ទេ ដែលដឹងមុនគេថារបស់ដែលខ្លួនដាក់លក់នោះមានគុណភាពឬយ៉ាងណា។ បើវាអាចបះពាល់សុខភាពដល់អ្នកទទួលទានមិនគួរណា គេដាក់លក់ទេ ពីព្រោះនេះជាបញ្ហាអាយុជីវិត មិនគួរណាដើម្បីប្រាក់ចំណេញតិចតូច សម្រាប់ខ្លួន សម្រាប់គ្រួសារខ្លួនធ្វើឲ្យខូចសុខភាពអ្នកដទៃនោះឡើយ។
នៅលើបណ្តាញសង្គម ស្រ្តីម្នាក់បានសម្តែងការហួសចិត្ត ដោយសារគាត់បានទិញត្រីដែលខូចគុណភាព ។ ត្រីដែលស្រ្តីមេផ្ទះនោះបានទិញមានសាច់រលួយ ប៉ុន្តែអ្នកលក់បានរុំដោយប្លាស្ទិក ធ្វើឲ្យត្រីនោះហាក់នៅមានសាច់ណែន នៅស្រស់ ប៉ុន្តែលុះដល់កាត់មកធ្វើម្ហូបបានដឹងថាមានប្លាស្ទិកពីខាងក្រៅ។
នៅក្នុងសង្គមកម្ពុជាបច្ចុប្បន្ន ការលក់ចំណីអាហារគ្មានអនាម័យ ខូចគុណភាព មានសារធាតុគីមី ជាក្តីកង្វល់ធំមួយ។ ជាការពិតអាជ្ញាធរមានសមត្ថកិច្ចតែងតែចុះប្រតិបត្តិការប៉ុន្តែករណីនេះមិនអស់នោះឡើយ មានតែចិត្តបុណ្យ ក្តីមេត្តា ការមិនយកប្រយោជន៍ផ្ទាល់ជាធំរបស់អ្នកលក់ទេ ទើបបញ្ហាសង្គមមួយនេះ អាចកាត់បន្ថយឬអស់ទៅបាន។ អ្នកលក់ដែលកាន់ព្រះពុទ្ធសាសនា ជឿលើអំពើល្អ អំពើបាបមិនគួរណាលក់របស់ដែលបំផ្លាញសុខភាពអ្នកដទៃនោះ ឡើយ។
កន្លងមកគេក៍បានដឹងថាដើម្បីបានផលចំណេញពីការលក់ដូរនេះ អ្នកលក់ជាច្រើនបានសន្សំសំចៃ ដូចជាសាច់ និងគ្រឿងផ្សំទំាងលាយដែលនៅសល់ លក់មិនអស់ពូកគាត់មិនបោះចោលនោះទេ ខំរកវិធីរក្សាទុកដោយប្រើសារធាតុគីមីអ្វីក៍ដោយ ឲ្យតែរក្សាទុកបាន ដើម្បីលក់បន្ត លក់បានចំណេញ ដោយមិនខ្វល់ពីការប៉ះពាល់សុខភាពអ្នកដទៃឡើយ។ ចំណីអាហារគ្មានគុណភាព គ្មានអនាម័យ មានសារធាតុគីមីត្រូវគេប្រទះដាក់លក់នៅក្រប់កន្លែងសូម្បីនៅក្នុងសាលារៀន។
នៅឆ្នាំ ២០២០ នេះ អង្គការយូនីសេហ្វ និងក្រសួងអប់រំ បានធ្វើការជាមួយគ្នាដើម្បីធ្វើឲ្យប្រសើរឡើងដល់កម្មវិធីអាហារូបត្ថម្ភសម្រាប់សិស្សសាលា ដោយពង្រឹងទំនាក់ទំនងរវាងមណ្ឌលសុខភាព និងសាលានៅតាមសហគមន៍ និងលើកកម្ពស់ការបរិភោគប្រកបដោយសុខភាព និងមានអាហារូបត្ថម្ភសម្រាប់សិស្សសាលា និងក្មេងតូចៗ ក្រសួងអប់រំ យុវជន និងកីឡាកាល បានបើកយុទ្ធនាការផ្សព្វផ្សាយអំពីសុវត្ថិភាពចំណីអាហារនៅតាមសាលារៀន ដោយស្នើឲ្យសាលារៀននានាក្លាយជាសាលាកុមារមេត្រីដែលមានសុវត្ថិភាពទាំងផ្លូវកាយ និងផ្លូវចិត្តសម្រាប់កុមារ។
កាលនោះ លោក រស់ សុវិចា អ្នកនាំពាក្យក្រសួងអប់រំបានបញ្ជាក់ថា យុទ្ធនាការផ្សព្វផ្សាយអំពីសុវត្ថិភាពចំណីអាហារនៅតាមសាលារៀន មានគោលបំណងចម្បង គឺផ្សព្វផ្សាយឲ្យបានរឹតតែទូលំទូលាយជូនគ្រប់ភាគីពាក់ព័ន្ធសំខាន់ៗដូចជា គណៈកម្មការគ្រប់គ្រងសាលារៀន ឬនាយកសាលារៀន និងអ្នកលក់ចំណីអាហារនៅក្នុងសាលារៀនទាំងអស់ដើម្បីឲ្យពួកគាត់កាន់តែមានការយកចិត្តទុកដាក់ខ្ពស់ និងត្រួតពិនិត្យឲ្យបានរឹតតែហ្មត់ចត់នូវរាល់ចំណីអាហារក្នុងសាលារៀន។
លោកបញ្ជាក់ថា ដើម្បីសុវត្ថិភាព និងសុខុមាលភាពរបស់សិស្សានុសិស្ស អាហារ ៦ ប្រភេទត្រូវបានហាមឃាត់រួមមានអាហារដែលហួសកំណត់កាលបរិច្ឆេទ គ្រឿងស្រវឹង និងផលិតផលថ្នាំជក់ ចំណីអាហារដែលមិនមានប្រភពច្បាស់លាស់ ភេសជ្ជៈប៉ូវកម្លាំង ភេសជ្ជៈមានរសជាតិផ្អែមខ្លាំង កាហ្វេ ការ៉េម ទឹកស៊ីរ៉ូហ៍ ស្ករសូកូឡា ស្ករគ្រាប់ និងស្ករកៅស៊ូ ចាហួយគ្រប់ប្រភេទ នំដូណាត់ និងនំផ្អែមខ្លាំង។
ទោះបីការលក់ដូរចំណីអាហារ ជាការរកប្រាក់ ជាមុខរបរត្រឹមត្រូវក្នុងការចិញ្ចឹមជិវិត ប៉ុន្តែពលរដ្ឋជាច្រើនបានលើកឡើងថា អ្នកលក់គួរមានសីលធម៌ មានភាពស្មោះត្រង់ ស្រឡាញ់សុខភាពគេដូចសុខភាពឯង ហើយអាចលក់របស់របរក្នុងតម្លៃខ្ពស់បន្តិច តែមានអនាគម័យ ការពារសុខភាពមនុស្សជាជនរួមជាតិតែមួយនោះ មិនត្រឹមបានផលចំណេញទេ ថែមទំាងបានបុណ្យទៀត៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ