សៀមរាប ៖ លោកអ្នកដែលធ្វើដំណើរទៅកាន់ទឹកដីអង្គរ ហើយឆ្លងកាត់ភូមិសាស្ត្រ ឃុំព្រះដាក់ក្នុងស្រុកបន្ទាយស្រី ដើម្បីទៅកាន់រមណីដ្ឋាននានា ដូចជា ប្រាសាទបន្ទាយស្រី ប្រាកដជាបានភ្លក់រសជាតិនំបញ្ចុក របស់អ្នកភូមិឃុំព្រះដាក់ស្រុកបន្ទាយស្រី ។
អ្នកឃុំព្រះដាក់បន្ទាយស្រីបានធ្វើនំបញ្ចុក តាំងពីយូរយារណាស់មក គ្រាន់តែពេលបច្ចុប្បន្ននេះចំនួនអ្នកលក់នំបញ្ចុកកាន់តែច្រើនឡើង ។
បើនិយាយពីនំបញ្ចុកនៅកម្ពុជា ប្រជាពលរដ្ឋចេះធ្វើទឹកសម្លផ្សេងៗគ្នា តាមតំបន់នីមួយៗ នៅកំពតរសជាតិផ្សេង នៅបាត់ដំបងរសជាតិផ្សេង ។ មានឈ្មោះនំបញ្ចុកដូចគ្នា តែរសជាតិខុសៗគ្នា ។
សម្រាប់អ្នកភូមិព្រះដាក់ ពលរដ្ឋចេះធ្វើនំបញ្ចុកទឹកសម្លផ្អែមប្លែកពីតំបន់នានា ។ រាល់ថ្ងៃនេះអ្នកដំណើរឆ្លងកាត់ឃុំព្រះដាក់កម្ររំលងនំបញ្ចុកសម្លផ្អែមណាស់ ។
លោក ទៀ សីហាទៀ អភិបាលខេត្តសៀមរាប បានចុះទៅពីនិត្យមើលរបរធ្វើនំបញ្ចុករបស់អ្នកភូមិព្រះដាក់ កាលពីចុងសប្តាហ៍កន្លងទៅ ។ លោកបានកោតសរសើរពីស្មាដៃធ្វើនំបញ្ចុក របស់ភូមិ និងបានលើកទឹកចិត្តឲ្យពលរដ្ឋបន្តរបរនេះទៀត ដើម្បីលើកកម្ពស់ជីវភាព ។
លោកអភិបាលខេត្ត ថា របរធ្វើនំបញ្ចុកជាផ្នែកសំខាន់សម្រាប់ទ្រទ្រង់ជីវភាពពលរដ្ឋ ក្រៅពីការធ្វើស្រែចម្ការ ហើយរបរនេះបង្ហាញពីជីវភាពរស់នៅរបស់ប្រជាពលរដ្ឋខ្មែរ ដល់អ្នកទេសចរផងដែរ ។ ប្រជាពលរដ្ឋច្រើនជាង១០០គ្រួសារនៅឃុំព្រះដាក់ បានប្រកបរបរលក់នំបញ្ចុក ។ ពួកគាត់មិនត្រឹមជាអ្នកលក់នំបញ្ចក់តែមួយនោះទេ ។ នំបញ្ចុកដែលគាត់លក់ គឺធ្វើភ្លាមៗនៅក្នុងភូមិរបស់គាត់ ។
ចង្វាក់ធ្វើនំបញ្ចុករបស់អ្នកភូមិព្រះដាក់ នៅរក្សាតាមទម្រង់ដើម ។ ពលរដ្ឋ នៅប្រើក្បាលកិនម្សៅ ប៉ែនសម្រាប់ធ្វើសរសៃនំបញ្ចុក ។ ទាំងសកម្មភាពលក់នំបញ្ចុកតាមតូបតូចជាប់ដងផ្លូវ ជាមួយ និងសកម្មភាពធ្វើនំបញ្ចុកតាមផ្ទះ បានធ្វើឃុំព្រះដាក់មិនស្ងាត់ឡើយ ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ