ខេត្តស្វាយរៀង៖ សូមស្គាល់មុខម្ហូបដែលអ្នកខេត្តស្វាយរៀង តែងតែធ្វើម្ហូបសម្រាប់បរិភោគប្រចាំថ្ងៃ និងនៅពេលមានពិធីតូច-ធំ ។ មានមុខម្ហូបជាច្រើន ដែលអ្នកស្វាយរៀងចូលចិត្តធ្វើបរិភោគ ឬទទួលភ្ញៀវហើយមហាជនដែលមកពីខេត្តផ្សេងៗ មកលេងសាច់ញាតិត្រូវដឹងអំពីមុខម្ហូបទាំងអស់នេះមិនថា នៅជនបទ ឬបណ្តាស្រុក ក្រុងនានា ដែលកំពុងក្លាយជាម្ហូបប្រចាំត្រកូលក្នុងខេត្តស្វាយរៀង ។ សូមមកស្គាល់មុខម្ហូបចំនួន៥មុខ ដែលបងប្អូនអ្នកនៅខេត្តស្វាយរៀង តែងតែធ្វើជាប្រចាំសម្រាប់បរិភោគ និងទទួលភ្ញៀវក្នុងពិធីផ្សេងៗ។ យើងខ្ញុំសូមបង្ហាញជួនដូចខាងក្រោម៖
ទី១-សម្លរកកូរកណ្តៀង ជាទីពេញនិយមសម្រាប់មន្ត្រីរាជការក៏ដូចជាប្រជាពលរដ្ឋដែលមានដើមកំណើតនៅខេត្តស្វាយរៀង ហើយតាមរយ:មុខម្ហូបមួយនេះ គេនឹងអាចសម្គាល់ដឹងបានថាជាម្ហូបអ្នកខេត្តស្វាយរៀង និងមានលក់នៅតាមហាង ឬភោជនីយដ្ឋាននានាក្នុងខេត្ត ព្រមទាំងពេញនិយមផងដែរ ក្នុងការធ្វើម្ហូបប្រចាំថ្ងៃនិងពេលមានពិធីផ្សេងៗ ។ សម្លរកកូរកណ្តៀង គេជ្រើរើស ត្រីរ៉ស់ ឬត្រីអណ្តែងធំៗ កាត់ជាកង់ហើយអ្នកខ្លះចិញ្ច្រាំ ឬហាន់សាច់ជ្រូកបីជាន់លាយ ។ អ្នកខ្លះគេប្រើ សាច់មាន់ អ្នកខ្លះទៀតចូលចិត្តស្លរជាមួយកូនត្រីជញ្ជាត់ ។
ទី២-ផ្អកត្រីប្រៃ ឬផ្អកត្រីក្រឹម ដោយប្រើខ្ញីហាន់មួយៗ អ្នកខ្លះប្រើម្ទេសអាចម៍សត្វនិងមានអន្លក់បន្លែពពាយ ត្រប់ស្រួយ ត្រសក់ ។ ផ្អកត្រីប្រៃឬផ្អកត្រីក្រឹម នេះគេមានអាំងត្រីរ៉ស់ត្រីអណ្តែងទន់ផ្ទាប់ជាមួយផងដែរ ។ ចំពោះផ្អកត្រីប្រៃ ឬផ្អកត្រីក្រឹម ក៏ជាម្ហូបប្រចាំសម្រាប់ខេត្តស្វាយរៀង គឺសម្បូរនៅរដូវវស្សានិងក្រោយរដូវវស្សាប៉ុណ្ណោះ ក៏ប៉ុន្តែមានគេទុករហូតដល់ខួបវិញក៏មានដែរ ។
ទី៣-ជ្រក់ត្រាវ ចំពោះជ្រក់ត្រាវនេះក៏គេមិនចោលផងដែរព្រោះជ្រក់ត្រាវគេតែងតែយកផ្ទាប់ជាមួយត្រីអាំងគ្រប់ប្រភេទដែលបង្ហាញឱ្យដឹងថា មុខម្ហូបអ្នកខេត្តស្វាយរៀង ។
ទី៤-សាច់ជ្រូកលីងជាមួយជ្រក់សណ្តែក គឺនិយមមែនទែន សាច់ជ្រូកលីងជាមួយជ្រក់សណ្តែកនេះដែរ អ្នកខេត្តស្វាយរៀងគេមិនដែលចោលនោះទេ គេតែងតែយកមកធ្វើម្ហូបនៅក្នុងកម្មវិធីមង្គលការនិងបុណ្យទានផ្សេងៗហើយសាច់ជ្រូកលីងជ្រក់សណ្តែកនេះក៏គេអាចសម្គាល់ថាជាអ្នកខេត្តស្វាយរៀងផងដែរ ។
ទី៥-ខខ្នុរជើងជ្រូក គេជ្រើសរើសផ្លែខ្នុរ ចាស់ ឬស្រគាល គេចិតសម្បកបន្លាចេញ ហើយកាប់ដុំៗប៉ុនកដៃ ជើងជ្រូកនិងសាច់ជ្រូក គេកាប់ប៉ុនៗកំភួនដៃ ខ ពិតជាឆ្ងាញ់មែន ។
ចំណែកអាហារពេលព្រឹកពេញនិយមនោះគឺ នំបញ្ចុកសម្លរខ្មែរ ពេលមានពិធីបុណ្យទានគេមិនចោលនំបញ្ចុកទេ ។ ចំពោះបបរបាញ់កាញ់ បបរបាញ់កាញ់ជាអាហារមួយផងដែរ សម្រាប់អ្នកខេត្តស្វាយរៀងគេតែងតែឃើញយកបបរបាញ់កាញ់ មកធ្វើនៅក្នុងកម្មវិធីបុណ្យគ្រប់ប្រភេទនិងទទួលភ្ញៀវក្នុងពិធីហែជំនូននិងពិធីឡើងផ្ទះជាដើមមិនប្រើបបរសទេ ។
នៅមានមុខម្ហូបជាច្រើនទៀតគួរតែដឹង ដោយអ្នកស្វាយរៀងមានមុខម្ហូបជាច្រើន ដែលខេត្តនានាមិនមានមុខម្ហូបប្រចាំត្រកូលដូច ។ យើងខ្ញុំ និងលើកយកមកបង្ហាញនៅពេលក្រោយទៀត ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ