ខេត្តកំពត ៖ យ៉ាងហោចណាស់ មនុស្ស២នាក់បានស្លាប់ដោយសារពុលត្រីក្រពត ចំណែកមាន់ងាប់៧ក្បាល និងឆ្កែ១ក្បាលក៏ងាប់ដែរ ព្រោះបានស៊ីកាកសំណល់ត្រីដែលបោះចោល ។ ក្រៅពីនេះ មនុស្សចំនួន
៣នាក់ផ្សេងទៀត ត្រូវបានសាច់ញាតិដឹកយកទៅសង្គ្រោះភ្លាមៗនៅឯមន្ទីរពេទ្យ បានទាន់ពេលវេលា ។ គ្រោះអកុសលដែលបានកើតឡើងនេះ គឺបន្ទាប់ពីពួកគេទៅនេសាទត្រីបានត្រីក្រពតច្រើនគីឡូក្រាម នាំគ្នាយកមកធ្វើម្ហូបហូបបាយ កាលពីវេលាម៉ោង៦ល្ងាចថ្ងៃទី២៥ ខែឧសភា ឆ្នាំ២០២០ ក្នុងភូមិស្រែកិន ឃុំត្រពាំងជោរ ស្រុកឱរ៉ាល់ ខេត្តកំពង់ស្ពឺ ។
តាមការបញ្ជាក់ពីសមត្ថកិច្ចថា មានករណីពុលត្រីក្រពតបណ្តាលឱ្យស្លាប់មនុស្ស២នាក់ ម្នាក់ឈ្មោះ យុង ង៉ែត ភេទប្រុស អាយុ៤២ឆ្នាំ ជាកសិករ រស់នៅភូមិស្រែកិន ឃុំត្រពាំងជោ ស្រុកឱរ៉ាល់ ខេត្តកំពង់ស្ពឺ (បានស្លាប់ក្រោយពេលដឹកទៅព្យាបាល នៅមណ្ឌលសុខភាពឃុំត្រពាំងជោ) និងម្នាក់ទៀតឈ្មោះ ហុង សារ៉ាត ហៅប៉ែ អាយុ៣៥ឆ្នាំ រស់នៅភូមិស្រែតាជ័យ ឃុំអភិវឌ្ឍន៍ ស្រុកទឹកផុស ខេត្តកំពង់ឆ្នាំង (សព្វថ្ងៃស្នាក់នៅភូមិស្រែកិន ឃុំត្រពាំងជោរ ស្រុកឱរ៉ាល់ ខេត្តកំពង់ស្ពឺ (បានស្លាប់ភ្លាមៗក្រោយពេលហូបរួច) ។
ចំណែកមនុស្ស៣នាក់ទៀតកំពុងសង្គ្រោះ៖
១-ឈ្មោះ ម៉ៅ សេង ហៅឡច ភេទស្រី អាយុ៥០ឆ្នាំ រស់នៅភូមិស្រែកិន ឃុំត្រពាំងជោ ស្រុកឱរ៉ាល់ ខេត្តកំពង់ស្ពឺ ជាអ្នកចម្អិន ពុលក្អួតចង្អោរ ។
២-ឈ្មោះ វណ្ណ ស្រីពេជ្រ ភេទស្រី អាយុ៣៥ឆ្នាំ រស់នៅភូមិស្រែកិន ឃុំត្រពាំងជោ ស្រុកឱរ៉ាល់ ខេត្ត កំពង់ស្ពឺ (ពុលក្អួតចង្អោរ) ។និង៣-ឈ្មោះ វណ្ណ សម្ផស្ស ភេទប្រុស អាយុ១៧ឆ្នាំ រស់នៅភូមិស្រែកិន ឃុំត្រពាំងជោ ស្រុកឱរ៉ាល់ ខេត្តកំពង់ស្ពឺ (ពុលក្អូតចង្អោរ) ។ ទោះបីជាបែបណា អ្នកទាំង៣ត្រូវបានព្យាបាលជាសះស្បើយវិញហើយ ។
សមត្ថកិច្ចបញ្ចាក់ថា នៅមុនពេលកើតហេតុ គឺក្រុមប្រជាពលរដ្ឋបាននាំគ្នាទៅរកត្រី ហើយរកបានទាំងត្រីក្រពតថែមទៀតផង នាំគ្នាស្លរហូប ស្រាប់តែមានអាការៈពុលធ្ងន់ធ្ងររហូតស្លាប់និងពុលស្រាលសង្គ្រោះបាន។ជារឿយៗបញ្ហាពុលត្រីក្រពតតែងបានកើតមានឡើងនៅគ្រប់ទីកន្លែងនិងមានអ្នកស្លាប់ក៏ច្រើននាក់មកហើយដែរ ។ អំបូរត្រីក្រពតត្រូវបានស្រាវជ្រាវដោយនាយកដ្ឋាជលផលមាន១០ប្រភេទ ដែលក្នុងនោះត្រីក្រពតពុលមាន៥ប្រភេទគឺ៖
១-ត្រីក្រពតភ្នែកក្រហម ។
២-ត្រីក្រពតកូសាំងស៊ីន ។
៣-ត្រីក្រពតអុចធំ ។
៤-ត្រីក្រពតខ្មៅ ។
៥-ត្រីក្រពតអុចបៃតង ។
មន្ត្រីជំនាញរដ្ឋបាលជលផលបានប្រកាសហាមពលរដ្ឋកុំទទួលទានត្រីក្រពត ព្រោះបណ្តាលឲ្យពុល ប្រសិនបើមិនច្បាស់ថាត្រីប្រភេទណាពុលឬមិនពុល ដោយសារពួកវាមានសារធាតុពុល ។ លោក ទុំ នីរ៉ូ នាយខណ្ឌរដ្ឋបាលជលផលខេត្តស្ទឹងត្រែង បានសរសេរនៅក្នុងបណ្តាញសង្គមហ្វេសប៊ុកថា យោងតាមការស្រាវជ្រាវ របស់វិទ្យាស្ថានស្រាវជ្រាវ និងអភិវឌ្ឍន៍ជលផលទឹកសាបរបស់រដ្ឋបាលជលផលនៃក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់និងនេសាទ បានរកឃើញនៅប្រទេសកម្ពុជាមានត្រីក្រពតចំនួន១០ប្រភេទ ក្នុងនោះ៥ប្រភេទ មានសារធាតុពុល ។
សារធាតុពុលនៅក្នុងត្រីក្រពតប្រែប្រួលទៅតាមរដូវកាលគឺកម្រិតពុលខ្ពស់បំផុតនៅរដូវពងកូនដែលជាធម្មតាចាប់ពីខែកុម្ភៈដល់ខែកញ្ញា ។ចំពោះសារធាតុពុលក្នុងខ្លួនត្រីក្រពតក៏មានកម្រិតខុសគ្នាដែរគឺ ពង និងស្ពែម មានសារធាតុពុលខ្ពស់ជាងគេ ។ បន្ទាប់មកគឺថ្លើម ពោះវៀន ស្បែកនិងសាច់ ។ អ្នកដែលបានបរិភោគត្រីក្រពតទាំង៥ប្រភេទខាងលើ អាចបណ្តាលឲ្យឈឺក្បាល វិលមុខ ល្ហិតល្ហៃ រឹងថ្គាម ស្ពឹកចុងដៃជើង រាគរួស ក្អួតចង្អោ ឬអាចបណ្តាលឲ្យស្លាប់តែម្តង ។
ដើម្បីចៀសវាងបញ្ហា ដែលអាចបណ្តាលឲ្យមានគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាព និងអាយុជីវិតរបស់យើង សូមប្រជាពលរដ្ឋទាំងអស់ មេត្តាពិនិត្យប្រភេទក្រពតឲ្យបានច្បាស់លាស់ ជាពិសេសក្រពតទាំង៥ប្រភេទ ដូចបានជម្រាបជូនខាងលើ ។ ម្យ៉ាងទៀត បើមានអាការដូចពោលខាងលើ សូមប្រញាប់បញ្ជូនអ្នកជំងឺទៅកាន់មន្ទីរពេទ្យ ដើម្បើជួយសង្រោះបន្ទាន់ ដោយកុំធ្វេសប្រហែសឡើយ ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ