ភាគច្រើននៃពួកយើងសុទ្ធតែស្គាល់និងធ្លាប់ទទួលទានប៊ីចេង ប៉ុន្តែប្រហែលជាមិនចាប់អារម្មណ៍ទេថាគ្រឿងផ្សំបន្ថែមរសជាតិមួយនេះអាចជះផលប៉ះពាល់គួរឱ្យបារម្ភចំពោះសុខភាព។ ថា តើការទទួលទានប៊ីចេងមិនល្អយ៉ាងណាខ្លះទៅ? ខាងក្រោមវេបសាយសុខភាព យើងនឹងបង្ហាញឱ្យដឹងពីឥទ្ធិពលអវិជ្ជមាននៃប៊ីចេងចំពោះសុខភាព ៖
១. ឈឺក្បាលប្រកាំង
ប៊ីចេង គឺជាសារធាតុបន្ថែមដែលត្រូវបានប្រើដើម្បីបង្កើនរសជាតិអាហារ។ ទោះជាយ៉ាងណាគ្រឿងផ្សំបន្ថែមរសជាតិនេះអាចបង្កអាការៈឈឺក្បាលប្រកាំងគួរឱ្យកត់សម្គាល់។ យោងតាមអ្នកជំនាញជាច្រើនបានអោយដឹងថា ប្រហែលពី ១០ ទៅ ១៥ ភាគរយនៃអ្នកដែលឈឺក្បាលប្រកាំងនឹងមានស្ថានភាព ឬអាការៈកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរក្រោយពីទទួលទានអ្វីដែលមានផ្ទុកសារធាតុ MSG ឬប៊ីចេង។ នោះក៏ព្រោះតែសារធាតុនេះជះឥទ្ធិពលអវិជ្ជមានលើដំណើរការមុខងារនៃខួរក្បាលនិងសសៃប្រសាទ។
២. អត្រានៃចង្វាក់បេះដូងកើនឡើង
អ្នកដែលមានប្រតិកម្មជាមួយប៊ីចេងអាចនឹងជួបប្រទះអាការៈញ័រទ្រូង ឬចង្វាក់បេះដូងលោតញាប់ភ្លាមៗក្រោយទទួលទានអាហារមានផ្ទុកសារធាតុនេះ។ ក្រៅពីបង្កអាការៈញ័រទ្រូង ការទទួលទានប៊ីចេងច្រើនក៏បង្កបញ្ហាបែកញើសហួសប្រមាណ ស្ពឹកតឹងផ្ទៃមុខ ក្ដៅភាយៗ ចង្អោរចង់ក្អួត និងអស់កម្លាំងផងដែរ។
៣. ឈឺសន្លាក់
ការទទួលទានប៊ីចេងមិនត្រឹមតែធ្វើឱ្យឈឺសន្លាក់ប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែពេលខ្លះថែមទាំងរឹងសន្លាក់ទៀតផង។
៤. ចង្អោរចង់ក្អួត ឬក្អួតតែម្ដង
ការទទួលទានប៊ីចេងក៏អាចនាំមកនូវអាការៈមិនស្រួលចំពោះប្រព័ន្ធរំលាយអាហារមួយចំនួនទៀតរួមមានចង្អោរចង់ក្អួត ឬក្អួតតែម្ដង ហើមពោះ រាគ ឈឺរមួលក្នុងពោះ និងទល់លាមក។
៥. ភាពខ្លីនៃដង្ហើម
អាការៈនៃជំងឺហឺតនិងបញ្ហាពិបាកដកដង្ហើមក៏អាចរើឡើងដោយសារតែការទទួលទានប៊ីចេងផងដែរ៕ ប្រភព ៖ Health.com.kh
ចែករំលែកព័តមាននេះ