រាជធានីភ្នំពេញ ៖ ក្នុងពេលចង្វាក់ផលិតកម្មមួយចំនួនត្រូវបានរងផលប៉ះពាល់ពីជំងឺកូវីដ ១៩ ដោយបានផ្អាកសកម្មភាពមួយរយៈ បែរជាសកម្មភាពចង្វាក់ផលិតកម្មផលិតអាហារ នៅ ក្នុងប្រទេសកម្ពុជាទទួលបានកំណើនខ្ពស់ទៅវិញ ។ នេះបើតាមលោកឧកញ៉ា តែ តាំង ប៉រ ប្រធានសម្ព័ន្ធសហគ្រាសធុនតូច និងមធ្យម ឱ្យដឹងនៅក្នុងសន្នសីទសារព័ត៌មានកាលពី ថ្ងៃទី ៧ ខែឧសភា ឆ្នាំ២០២០ នៅទីស្ដីការគណរដ្ឋមន្ត្រី ។
លោកឧកញ៉ា មានប្រសាសន៍ថា នៅក្នុងដំណាក់កាលកូវីដ ១៩ នេះ គេមើលឃើញ ថា ផលប៉ះពាល់ទៅលើសហគ្រាសធុនតូច និងមធ្យមនៅកម្ពុជាក៏មានដែរ ក៏ប៉ុន្តែសម្រាប់ ឧស្សាហកម្មផលិតចំណីអាហារមិនសូវរងផលប៉ះពាល់ ឬមិនប៉ះពាល់ទេខណៈវិស័យ ឧស្សាហកម្មកាត់ដេរបានរងផលប៉ះពាល់ធ្ងន់ធ្ងរ ។ លោកបន្តថា ៖ «ខ្សែចង្វាក់ផលិតកម្ម អាហារ ឃើញថានៅតែដំណើរការ និងមានការលក់កើនឡើង នៅក្នុងដំណាក់កាលកូវីដ ១៩ ផ្ទុះឡើង ធ្វើឱ្យអ្នកផលិតបានជំរុញការផលិតរបស់ខ្លួនឱ្យស្របទៅនឹងតម្រូវការទីផ្សារ» ។
លោកឧកញ៉ាបន្តថា អំឡុងពេលកូវីដ ១៩ ផ្ទុះឡើងនេះ រដ្ឋាភិបាលនៃប្រទេសនី មួយៗដូចជា កម្ពុជា វៀតណាម និងថៃ បានពង្រឹងតាមច្រកព្រំដែន ដោយមិនអនុញ្ញាតឱ្យ មានការឆ្លងកាត់ទូលំទូលាយដូចមុន ធ្វើឱ្យទំនិញត្រូវនាំចេញនាំចូលនៃប្រទេសទាំងនោះ ក៏តឹងតែង ។ នៅពេលមានការតឹងតែងបែបនេះ ទំនិញដែលត្រូវនាំចូលមកកម្ពុជា ក៏បាន កាត់បន្ថយដែរ ធ្វើឱ្យតម្រូវការនៅកម្ពុជា កើនឡើងខ្លាំង ដែលជំរុញឱ្យអ្នកផលិតក្នុងស្រុក ត្រូវបង្កើនការផលិតបន្ថែម ហើយនឹងអាចក្លាយជាឱកាសសម្រាប់អ្នកផលិតក្នុងស្រុក ។
លោកឧកញ៉ាបន្ថែមថា ទន្ទឹមនឹងនោះដែរ ដោយសារតែសហគ្រិនមួយចំនួន មិនមានប្រ ភពទុនគ្រប់គ្រាន់ក្នុងការពង្រីកអាជីវកម្ម ធ្វើឱ្យរាំងស្ទះដល់ដំណើរការ ពង្រីកបន្ថែមនូវខ្សែ ចង្វាក់ផលិតកម្ម ទោះបីជាពេលនេះជាឱកាសក្នុងការពង្រីកខ្លួនឱ្យកាន់តែធំយ៉ាងណាក្ដី ។ លោកបានស្នើ និងជំរុញអោយធនាគារ SME ជួយផ្ដល់ហិរញ្ញវត្ថុដល់សហគ្រិនមិនថានៅ តាមបណ្ដាខេត្ត និងនៅរាជធានីភ្នំពេញ ។
បើតាមលោក ឈា ឡាយហ៊ី ប្រធាននាយកដ្ឋានសហគ្រាសធុនតូច និងមធ្យមនៃ ក្រសួងឧស្សាហកម្ម វិទ្យាសាស្ត្រ បច្ចេកវិទ្យា និងនវានុវត្តន៍ បានឱ្យដឹងផងដែរថា សហគ្រា សខ្នាតតូច និងមធ្យមកម្ពុជា ជាផ្នែកមួយដ៏សំខាន់ដែលជួយគាំទ្រដល់ផ្នែកធំៗដទៃទៀត ក្នុងវិស័យសេដ្ឋកិច្ចកម្ពុជា ដូច្នេះរាជរដ្ឋាភិបាលបានយកចិត្តទុកដាក់ខ្លាំងទៅលើវិស័យ សហគ្រាសធុនតូច និងមធ្យម ។ លោកបន្តថា៖ «បច្ចុប្បន្នសហគ្រាសធុនតូច និងមធ្យម ក្នុងប្រទេសកម្ពុជា បានផ្ដល់កម្លាំងពលកម្មប្រមាណជាង ១,១លាននាក់ដែលជាកម្លាំងការ ងារមួយធំសម្រាប់ទ្រទ្រង់កំណើនជីវភាពរបស់ពលរដ្ឋ» ។លោកបន្តទៀតថា ក្នុងពេលកូវីដ ១៩ បានរាលដាលនៅក្នុងប្រទេសកម្ពុជា សហគ្រាស ខ្លះរងផលប៉ះពាល់ និងខ្លះទៀតរងផលប៉ះពាល់តិចតួច ឬស្ទើរតែមិនប៉ះតែម្ដង ដូច្នេះហើ យទើបរដ្ឋាភិបាលបានជំរុញឱ្យដំណើរការធនាគារសម្រាប់សហគ្រាសធុនតូច និងមធ្យម និងមានការប្រាក់ទាប សម្រាប់សហគ្រាសអាចមានទុនក្នុងការពង្រីកអាជីវកម្ម ។
លោក លាង ឡេង ម្ចាស់សហគ្រាសផលិតទឹកត្រី និងទឹកស៊ីអ៊ីវ លាង ឡេង បាន ឱ្យដឹងផងដែរថា វាជាការពិតណាស់សហគ្រាសមួយចំនួនបានរងផលប៉ះពាល់ និងមួយ ចំនួនមិនសូវប៉ះពាល់ប៉ុន្មាននោះទេ ជាក់ស្ដែងផលិតផលរបស់ខ្លួនក៏បានបាត់ទីផ្សារពីអតិ ថិជនជាម្ចាស់ភោជនីយដ្ឋាន សណ្ឋាគារមួយចំនួនផងដែរ ក៏ប៉ុន្តែបានកើនឡើងមកវិញនូវ អតិថិជនជាលក្ខណៈបុគ្គល ដូច្នេះហើយទើបសហគ្រាសលោកមិនសូវប៉ះពាល់ប៉ុន្មាននោះ ទេ គឺតិចតួច ។
លោកបន្តថា ចំពោះសហគ្រាសផ្សេងទៀតមិនត្រឹមតែមិនប៉ះពាល់ទេ តែវាបាន កើនឡើងទៅវិញ ដូចជាផលិតផលត្រីងៀត ត្រីឆ្អើរ ប្រហិត និងចំណី អាហារផ្សេងទៀត ព្រោះប្រជាពលរដ្ឋត្រូវការទិញអាហារណាដែលរក្សាទុកបានយូរសម្រាប់បរិភោគក្នុងន័យដើម្បីការពារជំងឺកូវីដ ១៩ ។
គួរបញ្ជាក់ថា រហូតមកដល់ពេលនេះ កម្ពុជា មានសហគ្រាសខ្នាតតូច និងមធ្យម ទូទាំងប្រទេសរុបប្រមាណ ៥៣ម៉ឺនសហគ្រាស ក៏ប៉ុន្តែក្នុងនោះមានតែសហគ្រាសប្រមា ណតែជាង ៧ម៉ឺនប៉ុណ្ណោះបានចុះបញ្ជីត្រឹមត្រូវពីក្រសួងឧស្សាហកម្ម វិទ្យាសាស្ត្រ បច្ចេកវិ ទ្យា និងនវានុវត្តន៍ ដូច្នេះហើយទើបសហគ្រាសយ៉ាងច្រើន មិនទទួលការលើកទឹកចិត្ត ផ្ទាល់ពីរដ្ឋាភិបាល និងមិនដឹងពីព័ត៌មានផ្សេងៗពីរដ្ឋាភិបាល ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ