រាជធានីភ្នំពេញ ៖ អង្ករសរីរាង្គជាប្រភេទអង្ករដែលអតិថិជនទូទៅច្រើននិយមហៅថា អង្ករធម្មជាតិ ឬអង្ករដែលផលិត វេច ខ្ចប់ និងស្ដុកមិនប្រើប្រាស់សារធាតុគីមី និងថ្នាំពុល។ បើតាមលោកគាម មករាឌី នាយកកម្មវិធីសុខភាព និងបរិស្ថានរបស់អង្គការសេដាកបានមានប្រសាសន៍ថា អង្ករសរីរាង្គ គឺជាប្រភេទអង្ករដែលផលិតគោរពទៅតាមបទដ្ឋានស្ដង់ដាកសិកម្មសរីរាង្គច្បាស់លាស់ ដែលមិនប្រើប្រាស់សារធាតុគីមីសំយោគ និងមិនប្រើពូជកែច្នៃហ្សែន ។ លោកបានបញ្ជាក់ទៀតថា យើងអាចនិយាយបានថា អង្ករយើងជាប្រភេទអង្ករសរីរាង្គឬអង្ករធម្មជាតិ លុះត្រាតែមានក្រុមហ៊ុន ឬស្ថាបន័ណាមួយធ្វើការត្រួតពិនិត្យ និងបញ្ជាក់ថាផលិតផលអង្ករនេះបានអនុវត្ដតាមស្ដង់ដាកសិកម្មសរីរាង្គ។ លោកបានបន្ថែមទៀតថា សំរាប់ស្ដង់ដាកសិកម្មសរីរាង្គសំខាន់ៗមាន៣ ប្រភេទស្ដង់ដា គឺស្ដង់ដាកសិកម្មសរីរាង្គរបស់អឺរ៉ុប ស្ដង់ដាសរីរាង្គរបស់អាមេរិក និងស្ដង់ដាសរីរាង្គរបស់ជប៉ុន។ ចំពោះស្ដង់ដាកសិកម្មសរីរាង្គរបស់អង្គការសេដាក គឺបានបង្កើតឡើងដោយយកមូលដ្ឋានពីស្ដង់ដាសរីរាង្គរបស់អឺរ៉ុប និងអាមេរិក ហើយធ្វើការកែសំរួលខ្លះទៅតាមស្ថានភាពរបស់កសិករខ្មែរយើង។
លោកឡាង សេងហ៊ង នាយកសហគ្រាសសេដាក បានមានប្រសាសន៍ឱ្យដឹងថា ”អង្ករ សរីរាង្គដែលដាក់លក់នៅតាមផ្សារអង្គការសេដាក គឺមានការត្រួតពិនិត្យ និងបញ្ជាក់គុណភាពច្បាស់លាស់ពីអង្គការសេដាក។ លោកបានបញ្ជាក់បន្ថែមថា សហគ្រាសសេដាកបានធ្វើកិច្ចសន្យាទិញស្រូវពីសហពន្ធ័ផលិតស្រូវសរីរាង្គ ដែលមានការរៀបចំប្រពន្ធ័ត្រួតពិនិត្យផ្ទៃក្នុងច្បាស់លាស់ ហើយដែលធានាគោរពតាមស្ដង់ដាកសិកម្ម ព្រមទាំងមានការបញ្ជាក់គុណភាពបន្ថែមពីអង្គការសេដាក។ ចំពោះការនាំចេញយកទៅលក់នៅទីផ្សារបរទេស សហគ្រាសសេដាកបាន ជួលក្រុមហ៊ុនបរទេស BCS ពីប្រទេសអាល្លឺ ម៉ង់មកធ្វើការបញ្ជាក់បន្ថែម។
លោកមាស សៅ ប្រធានសហគមន៍ផលិតស្រូវសរីរាង្គនៅឃុំស្វាយចចឹប ស្រុកភ្នំ ស្រួច ខេត្ដកំពង់ស្ពឺ ដែលបានលក់ស្រូវសរីរាង្គឱ្យសហគ្រាសសេដាកនោះបានមានប្រសាសន៍ថា សហគមន៍របស់លោកបានលក់ស្រូវសរីរាង្គអោយសហគ្រាសសេដាកអស់រយៈពេល៣ឆ្នាំកន្លងមក ហើយដែលនៅចុងឆ្នាំ២០០៩នេះ សហគមន៍លោកបានលក់ស្រូវប្រមាណ១៥០តោន មកឱ្យសហគ្រាសសេដាក។ នៅពេលដែលសួរថា តើលោកមានការទុកចិត្ដកំរិតណាចំពោះសមាជិករបស់សហគមន៍របស់លោកថាពិតជាបានអនុវត្ដទៅតាមស្ដង់ដាកសិកម្មសរីរាង្គពិត ប្រាកដ? លោកមាស សៅ មានប្រសាសន៍ថា សហគមន៍ខ្ញុំមានការធានាច្បាស់លាស់ថា គ្រប់សមាជិកពិតជាបានអនុវត្ដតាមស្ដង់ដា កសិកម្មសរីរាង្គ មិនមានការលួចបន្លំប្រើប្រាស់ជីគីមី ឬថ្នាំពុលឡើយ ។ លោកបានបន្ដថា សមាជិកទាំងអស់បានទទួលការបណ្ដុះបណ្ដាល និងណែនាំជារៀងរាល់ឆ្នាំ ហើយសហគមន៍មានការរៀបចំប្រពន្ធ័ត្រួតពិនិត្យផ្ទៃក្នុង ដើម្បីតាមដានការអនុវត្ដបច្ចេកទេស និងការផលិតជីធម្មជាតិរបស់សមាជិក។ ទន្ទឹមនេះ អង្គការសេដាកមានការត្រួតពិនិត្យបន្ថែមលើអ្វីដែលសមាគមន៍បានអនុវត្ដ។ លោកមាស សៅ បានសង្កត់ធ្ងន់ថា និយាយរួមសហគមន៍បានបណ្ដុះដល់សមាជិកអោយមានភាពស្មោះត្រង់ជាមួយទីផ្សារ ដោយពន្យល់ថាប្រសិនបើទីផ្សារមាន បញ្ហានោះសហគមន៍របស់យើងក៏ជួបប្រទះនូវបញ្ហាផងដែរ។
អង្ករសរីរាង្គត្រូវបានអង្គការសេដាកដាក់លក់ចាប់តាំងពីឆ្នាំ២០០៤មកម្ល៉េះ ដែលបរិមាណស្រូវលក់ដំបូងមានចំនួនប្រមាណ១០តោន ហើយនៅឆ្នាំ២០១០នេះ អង្គការ សេដាកបានប្រមូលទិញស្រូវពីសហគមន៍ចំនួនប្រមាណ១៥០០តោន នៅក្នុង៧ខេត្ដ ដែលមានសមាជិកផលិតជិត២០០០គ្រួសារ សំរាប់ការលក់នៅទីផ្សារក្នុងស្រុក និងការនាំ ចេញខ្លះ។
នាយកសហគ្រាសសេដាកលោក ឡាង សេងហ៊ង មានប្រសាសន៍ថាការគាំទ្ររបស់អតិថិជនចំពោះអង្ករសរីរាង្គមានការកើនឡើងជារៀងរាល់ឆ្នាំ ដោយពួកគាត់យល់ឃើញថាការទិញអង្ករសរីរាង្គយកទៅបរិភោគ វាមិនត្រឹមតែជួយដល់សុខភាពរបស់គាត់ប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្ដែពួកគាត់បានចូល រួមចំណែកជួយជំរុញអោយប្រទេសកម្ពុជាក្លាយជាប្រទេសមួយដែលទឹកដី និងចំណីអាហារគ្មានជាតិគីមី ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ