ខេត្តស្ទឹងត្រែង ៖ អាជ្ញាធរឃុំសាមឃួយ ស្រុកសេសាន ខេត្តស្ទឹងត្រែង បានបំផុសចលនាដល់កសិករបង្កើនការដាំបន្លែសរីរាង្គឱ្យបានច្រើនមុខដើម្បីឱ្យភូមិឃុំនេះក្លាយទៅជាភូមិឃុំមួយផលិតផលមួយដែលមានបន្លែសុខភាព ព្រោះបច្ចុប្បន្នបងប្អូនដាំបានសាលាដ៍ ត្រសក់ និងស្ពៃ មានជាប្រចាំហើយ។
ក្នុងសកម្មភាពអនុវត្តគម្រោងដាំបន្លែសរីរាង្គជាលក្ខណៈគ្រួសារខាងលើនេះ លោកស្រី ខាវ ខាំអន មេឃុំសាមឃួយ បានបញ្ជាក់ថា កសិករយើងភាគច្រើនបានចូលរួមវគ្គបណ្តុះបណ្តាលស្តីពីបច្ចេកទេសដាំដុះរួចហើយ ដូចនេះចូរបងប្អូនផ្លាស់ប្តូររបៀបដាំដុះពីការធ្វើតាមទំលាប់មកអនុវត្តតាមបច្ចេកទេសវិញដើម្បីទទួលបានទិន្នផលច្រើន ។
លោកស្រីបានបន្តថា សព្វថ្ងៃអាជ្ញាធរកំពុងមានផែនការទី១ឱ្យកសិករដាំឆ្លាសគ្នា គឺគ្រួសារខ្លះដាំប៉េងប៉ោះ ចំណែកគ្រួសារខ្លះទៀតដាំត្រកួន និងត្រឡាច ដើម្បីឱ្យមានផលិតផល ច្រើនមុខ និងដោះដូរគ្នា ពេលឈ្មួញមកទិញមានបន្លែគ្រប់មុខ។
លោក ឡត វាសនា កសិករភូមិឃុំសាមឃួយ បានគាំទ្រចំពោះគម្រោងនេះព្រោះថា ការដាំបន្លែពិតជាបានរួមចំណែកជួយកាត់បន្ថយមួយភាគធំពីការពឹងផ្អែកទៅលើតែអនុផលព្រៃឈើ ធ្វើនេសាទ និងការចូលព្រៃរកសត្វជាដើម។
កសិករដដែលបានបន្តថា នៅឆ្នាំនេះ លោកកំពុងពង្រីកការដាំដំណាំបន្លែឱ្យបានច្រើនមុខវិលជុំគ្នាធ្វើឱ្យមានជាប្រចាំមិនថារដូវប្រាំងឬរដូវវស្សាទេ ។ លើកទីមួយដាំត្រប់ស្រួយ ដាំត្រប់ វែងផង ដាំម្ទេសផង លើកពីរដាំត្រសក់ និងដាំសណ្តែកបារាំង។ លោកថាមានក្រុមហ៊ុនមួយបានសំណូមពរឱ្យដាំពពាយ ប៉ុន្តែគម្រោងនេះមើលតាមស្ថានភាពនិងកម្លាំងពលកម្មរបស់យើងផងដែរតើអាចទៅរួចឬមិនរួចតែប៉ុណ្ណឹងទេ ហើយលោកក៏សំណូមពរដល់កសិករទាំងអស់ធ្វើអ្វីក៍ដោយឱ្យមានការអំណត់ និងពិតប្រាកដ ហើយកុំខ្ជិលច្រអូសនឹងការងារ និងពេលវេលា នោះវានឹងហុចផលជាទីគាប់ចិត្តមកវិញ។
អ្នកស្រី ស៊ូលាង ខាំអាត ជាកសិករគំរូដាំបន្លែនៅភូមិសាមឃួយនេះដែរបានរបញ្ជាក់ថា ពួកគាត់សាទរនឹងការទទួលបានគម្រោងនេះ ហើយរាល់បច្ចេកទេសនិងបទពិសោធន៍កសិករអាចមករៀនពីគ្នាទៅវិញទៅមកបានដោយមិនបាច់ចំណាយថវិកាទេ។
កសិករដដែលនេះបានពន្យល់ពីការថែទាំខ្លះៗទីមួយដំណាំបន្លែរបស់យើង គឺត្រូវកាត់ស្លឹកជើងក្រោមវាចេញដើម្បីឱ្យផ្លែវាធំធាត់ល្អ ទីពីរកុំឱ្យដង្កូវវាមកទុំលើស្លឹកវានោះ នៅពេលជីជាតិវាប៊ឺតមកវាចិញ្ចឹមផ្លែ កុំឱ្យវាចិញ្ចឹមស្លឹកចាស់ ទីបីទៀតដើម្បីងាយស្រួលថែទាំកុំឱ្យសត្វល្អិតវាចូលស៊ី។
សូមបញ្ជាក់ថា នៅឃុំសាមឃួយមានប្រជាពលរដ្ឋរស់នៅ៦៦៦គ្រួសារ ភាគច្រើនពួកគាត់បានចាប់យករបរដាំបន្លែតាមបច្ចេកទេសដែលមន្ត្រីជំនាញផ្នែកកសិកម្ម និងអង្គការដៃគូបានចុះជួយបណ្តុះបណ្តាលធ្វើឱ្យភូមិឃុំមួយនេះមានបន្លែសរីរាង្គ បរិភោគមិនប៉ះពាល់ដល់សុខភាព និងអាចនាំចេញទៅប្រកួតប្រជែងនៅទីផ្សារបាន៕ (កែសម្រួលដោយ ៖ ធីតា)
ចែករំលែកព័តមាននេះ