រាជធានីភ្នំពេញ៖ ថ្នាក់ដឹកនាំក្រសួងទេសចរណ៍បានអះអាងថា «វិថីម្ហូបអាហារជាប្រភេទសេវាកម្ម ឬក៏ជាផលិតផលទេសចរណ៍ថ្មីមួយទៀត» ដែលផ្តល់នូវអត្ថប្រយោជន៍យ៉ាងច្រើនដល់វិស័យទេសចរណ៍ ខណៈសេវាកម្មថ្មីនេះបានបង្ហាញនូវសក្តានុពលនៃ ភាពលើកកម្ពស់ការអភិវឌ្ឍន៍វិស័យទេសចរណ៍ ។
លោក គឹម សេរីរ័ត្ន ប្រធាននាយកដ្ឋានគ្រប់គ្រងសេវាកម្មស្នាក់នៅ-ម្ហូបអាហារនិង ភេសជ្ជៈនៃក្រសួងទេសចរណ៍បានថ្លែងឲ្យដឹងថាក្រោយពេលដែលការរៀបចំវិថីម្ហូបអាហារនៅខេត្តកំពតក្នុងឱកាសបុណ្យសមុទ្រ ឆ្នាំ២០១៩ ទទួលបានជោគជ័យដោយមានការគាំទ្រពីភ្ញៀវទេសចរជាតិនិងអន្តរជាតិនោះ ក្រសួងទេសចរណ៍នឹងជម្រុញឲ្យមានរៀបចំវិថីម្ហូបអាហារដូចគ្នានេះនៅតាមទីតាំងសំខាន់ៗក្នុងទូទាំងប្រទេស ។ លោកបានបញ្ជាក់ថានៅក្នុងពិធីបុណ្យទន្លេនាពេលខាងមុខដែលនឹងរៀបចំនៅខេត្តបាត់ដំបងនោះយើងក៏នឹងរៀបចំវិថីម្ហូបអាហារនេះផងដរ ។
លោក គឹម សេរីរ័ត្ន បានអះអាងថា «វិថីម្ហូបអាហារជាប្រភេទសេវាកម្ម ឬក៏ជាផលិតផលទេសចរណ៍ថ្មីមួយទៀតដែលផ្តល់នូវអត្ថប្រយោជន៍យ៉ាងច្រើនដល់វិស័យទេសចរណ៍ ខណដែលសេវាកម្មថ្មីនេះបានបង្ហាញនូវសក្តានុពលនៃ ភាពលើកកម្ពស់ការ អភិវឌ្ឍន៍វិស័យទេសចរណ៍ ។ លោកបញ្ជាក់បន្ថែមថា «មកដល់ពេលនេះវិថីម្ហូបអាហារបានឈានហួសពីអ្វីដែលជា សេវាកម្មទេសចរណ៍ទៅជាផលិតផលទេសចរណ៍ថ្មីមួយ ហើយក៏ជាគោលដៅទេសចរណ៍ថ្មី មួយផងដែរ»។ លោកបានបន្តថា «វិថីម្ហូបអាហារក្រៅពីទាក់ទងវិស័យទេសចរណ៍គឺបានចូលរួមដល់ការ លើកកម្ពស់ជីវភាពរស់នៅរបស់ប្រជាពលរដ្ឋ រួមទាំងការរក្សានូវអត្តសញ្ញាណវប្បធម៌ប្រពៃណី ខ្មែរយើងថែមទៀត ។ តាមរយៈវិថីម្ហូបអាហារនោះទាំងប្រជាពលរដ្ឋទាំងអាជីវករ
គ្រប់ថ្នាក់ នឹង មានឱកាសដាក់តាំងលក់នូវម្ហូបអាហារគ្រប់ប្រភេទរបស់ពួកគាត់ ដើម្បីស្វែង
រកចំណូលផងដែរ»។
លោកក៏បានបញ្ជាក់បន្ថែមទៀតថា ប៉ុន្តែអ្វីដែលសំខាន់ជាងនេះទៀតវិថីម្ហូបអាហារក៏ជាឱកាសដែលយើងនឹង បង្ហាញនូវមុខ ម្ហូបខ្មែរ ព្រោះថាវិថីម្ហូបអាហារបានលើកទឹកចិត្តដល់តូបលក់ម្ហួបអាហារទាំងអស់ដាក់នូវមុខម្ហូបខ្មែរប្រចាំតំបន់នីមួយៗ ។ ជាក់ស្តែងដូចជានៅខេត្តកំពតនាពេលកន្លងទៅនេះគឺពួកគាត់បានដាក់តាំង លក់ម្ហូបពីរមុខគឺ «ការីត្នោតរសជាតិធុរេន និងញាំសារ៉ាយម៉ឹករសជាតិម្រេចកំពតជាដើម» ។
លោក គឹម សេរីរ័ត្ន បានឲ្យដឹងដែរថា គោលកាណ៍រៀបចំវិថីម្ហូបអាហារនេះជាដំបូង យើងគ្រោងរៀបចំនៅតាមប៉ូលសំខាន់ៗ ដែលយើងបានកំណត់…ដូចយើងដឹងស្រាប់ហើយ ប៉ូលសំខាន់ៗ នោះមានចំនួន៤រួមមាន រាជធានីភ្នំពេញ តំបន់ឆ្នេរ តំបន់សៀមរាប និងតំបន់ អេកូទេសចរណ៍ភូមិភាគឥសាន ។ បន្ទាប់មកយើងនឹងរៀបចំក្នុងក្របខ័ណ្ឌទូទាំងប្រទេសតែ ម្តង ព្រោះវិថីទេសចរណ៍បានដើរតួនាទីសំខាន់ណាស់នៅពេលដែលវាបានក្លាយជាផលិត ផលថ្មីនៃវិស័យទេសចរណ៍ ។ លោកបានថ្លែងដែរថា វិថីម្ហូបអាហារនេះយើងបានរៀបចំទៅតាមនិយមច្បាស់លាស់ឬអាចនិយាយថា តាមស្តង់ដាវិថីម្ហូបអាហារដោយយើងបានគិតគូរដល់ ស្តង់ដាសេវាកម្ម សុវត្ថិភាព រួមទាំងសម្បទាទ្រទ្រង់ផងដែរ ។ លោកបន្ថែមថា ភ្ញៀវដែលបាន ចូលរួមពិសារម្ហូបអាហារនៅទីនោះមិនគ្រាន់តែទទួលបាននូវរសជាតិនៃម្ហូបអាហារខ្មែរ ប៉ុណ្ណោះទេ តែពួកគាត់
អាចនឹងមើលឃើញនូវរបៀបនៃការធ្វើម្ហូបអាហារជាក់ស្តែងតែម្តង, ព្រោះថា វិថីម្ហូបអាហារគឺ យើងតម្រូវឲ្យអាជីវករចម្អិនម្ហូបអាហារទៅនឹងកន្លែងលក់នោះ តែម្តង។
លោកក៏បានឲ្យដឹងដែរថា ផែនការរៀបចំឲ្យមានកម្មវិធីវិថីម្ហូបអាហារនេះគឺពីឆ្នាំ២០១៨ មកម្លេះហើយរហូតមកដល់ពេលនេះយើងទទួលបានការឆ្លើយតបតាមស្តង់ដាមកវិញនូវទី តាំងដែលត្រូវរៀបចំវិថីម្ហូបអាហារ ។ លោកបន្តថាការរៀបចំវិថីម្ហូបអាហារគឺត្រូវតែផ្សារភ្ជាប់ ទៅនឹងសក្តានុពលរបស់តំបន់នីមួយៗ ។ ជាក់ស្តែងនៅខេត្តបាត់ដំបងដែលគ្រោងរៀបចំវិថី ម្ហូប អាហារនាពេលខាងមុខនេះគឺអាជ្ញាធរគ្រោងរៀបចំនៅទីរួមខេត្តបាត់ដំបងតែម្តង ជាប់ដង ស្ទឹងសង្កែព្រោះថា តំបន់នោះសម្បូរដោយអគារចាស់ៗសល់ពីជំនាន់អាណា និគមនិយមបារាំង។
តាមមន្ត្រីជំនាញក្រសួងទេសចរណ៍បានអះអាងថាជាមហិច្ឆិតានៃការរៀបចំវិថីម្ហូប អាហារត្រូវរៀបចំឲ្យបានមុននូវការប្រឡងប្រណាំងលើកទី៣ ចេញជាលទ្ធផលនៅអំឡុងឆ្នាំ ២០២១ខាងមុខ។ ដូច្នេះក្រសួងទេសចរណ៍តម្រូវឲ្យតំបន់នីមួយៗ ត្រូវឆ្លើយតបឲ្យបានទាន់ ពេលវេលានូវទីតាំងរៀបចំរួមទាំងរចនាសម្ព័ន្ធដែលប្រកបដោយស្តង់ដាពិតប្រាកដ ៕ កែសម្រួលដោយ ៖ សុឃាក់
ចែករំលែកព័តមាននេះ