ខេត្តសៀមរាប ៖ ជារឿយៗគេតែងសង្កេតឃើញប្រជាកសិករដាំបន្លែនៅតំបន់ទេសចរណ៍អង្គរក៏ដូចនៅតាមបណ្ដាខេត្ដនានាតែងប្រើប្រាស់ជីគីមីលើដំណាំកសិកម្មរបស់ខ្លួនដើម្បីឱ្យទទួលបានផលល្អ ។ ការប្រើប្រាស់ជីគីមីនេះពួកគាត់អះអាងថា ជួយឱ្យផលដំណាំកសិកម្មទទួលបានផលច្រើន បើទោះជាគេដឹងថាការប្រើប្រាស់ជីគីមីនេះមានផលប៉ះពាល់ដល់សុខភាពយ៉ាងណាក្ដី ។
បច្ចុប្បន្ន ប្រជាកសិករដាំបន្លែមួយចំនួន បានងាកមកប្រើប្រាស់ជីធម្មជាតិ ដែលពួកគាត់យល់ថា ការប្រើប្រាស់ជីធម្មជាតិនេះ បានជួយឱ្យការដាំដុះដំណាំពួកគាត់មានទីផ្សារ និងមិនមានផលប៉ះពាល់ដល់សុខភាពផងដែរ បើទោះបីដំណាំកសិកម្មពួកគេមិនទទួលផលដូចការប្រើប្រាស់ជីគីមីក៏ដោយ ។
កំពុងលើកដៃបេះននោងបណ្ដើរ អ៊ំប្រុស ជួប ជឿន រស់នៅភូមិវាល សង្កាត់ជ្រាវ ក្រុងសៀមរាប បានរៀបរាប់ថា គាត់មានបទពិសោធន៍ដាំបន្លែជាលក្ខណៈគ្រួសារច្រើនឆ្នាំមកហើយ ដោយបានប្រើប្រាស់ជីគីមីលើបន្លែដំណាំគ្រប់ប្រភេទ ដើម្បីឱ្យវាមានការលូតលាស់ល្អ និងឆាប់ទទួលផល ។ បុរសវ័យជិត៧០ឆ្នាំរូបនេះបានបន្ដថា បន្ទាប់ពីដឹងថា ការប្រើជីគីមីនេះ ធ្វើឱ្យប៉ះពាល់ដល់ខុសភាពមនុស្ស និងឆាប់ខូចដីផងនោះ រូបគាត់បានងាកមកប្រើប្រាស់ជីធម្មជាតិ ឬជីកំប៉ុសវិញម្ដង ។ បន្ទាប់ពីបានប្រើប្រាស់ជីធម្មជាតិ លើដំណាំ ក្រុមគ្រួសាររបស់គាត់មិនពិបាកក្នុងការស្វែងរកទីផ្សារនោះទេ ពោលគឺមានឈ្មួញចាំទទួលទិញជាស្រេច ដោយក្នុងមួយថ្ងៃទទួលប្រាក់ចំណូលពីការដាំបន្លែនោះប្រមាណ១សែនរៀល ខណៈបន្លែផ្សេងទៀតកំពុងទទួលផលដូចគ្នា ។ ជាមួយគ្នានោះដែរ អ៊ំប្រុសបានបញ្ជាក់ថា ការប្រើជីធម្មជាតិមិនត្រឹមតែផ្ដល់ផលដល់រូបគាត់នោះទេ ថែមទាំងមិនធ្វើឱ្យខូចដីដំណាំផងដែរ ។
សង្កាត់ជ្រាវ ក្រុងសៀមរាប មាន៧ភូមិ និងមានប្រជាពលរដ្ឋរស់នៅប្រមាណជា២.៥០០គ្រួសារ ស្មើនឹងប្រមាណ១២.០០០នាក់ ។
ប្រជាពលរដ្ឋទាំងនោះប្រមាណ៨៥% ជាកសិករដាំបន្លែអាចជួយជីវភាពគ្រួសារឲ្យធូរធា រនិងកាត់បន្ថយការធ្វើចំណាកស្រុកផងដែរ ។ មិនខុសពីអ៊ំប្រុស ជួប ជឿនប៉ុន្មានទេ ដែលមានមុខរបរដាំបន្លែជាលក្ខណៈគ្រួសារដោយយកជីធម្មជាតិមកប្រើប្រាស់លើដំណាំ ។
អ្នកស្រី ទូច ប៉ុន ដែលមានវ័យជាង៤០ឆ្នាំ បាននិយាយថា អ្នកស្រីមានមុខរបរដាំត្រកួន ជាច្រើនឆ្នាំមកហើយ ដោយអ្នកស្រីអះអាងថា គាត់ប្រើប្រាស់តែជីធម្មជាតិ ហើយក្នុងមួយថ្ងៃទទួលចំណូលពី១៥ដុល្លារទៅ២០ដុល្លារ ។អ្នកស្រីរៀបរាប់ថា ការដាំបន្លែដាក់ជីធម្មជាតិធ្វើឲ្យអ្នកស្រីមានផលចំណេញច្រើនជាងដាំបន្លែដាក់ជីគីមី ព្រោះអ្នកទិញរកតែបន្លែដែលគ្មានជាតិពុល ។ ប៉ុន្ដែទោះជាយ៉ាងណាអ្នកស្រីបានបញ្ជាក់ថា គាត់នៅតែប្រើជីគីមីដដែលគឺប្រើតិចតួចប៉ុណ្ណោះលាយជាមួយជីធម្មជាតិ ។
អ្នកស្រី ទូច ប៉ុន បានបន្ដថា ការប្រើជីធម្មជាតិ មិនធ្វើឱ្យប៉ះពាល់ដល់សុខភាពអ្នកស្រីផង និងអ្នកទទួលទានផង បើទោះបីការទទួលផលមិនច្រើនដូចការប្រើប្រាស់ជីគីមីក៏ដោយ ។ ស្ដ្រីរូបនោះសម្ដែងការសប្បាយចិត្ដដោយមានជីវភាពធូរធារដោយសារមុខរបរដាំបន្លែនេះ ។
បើយើងក្រឡេកមើលទៅក្បែរផ្ទះអ្នកភូមិនីមួយៗពោរពេញដោយថ្នាលបន្លែបង្ការគ្រប់ប្រភេទ មានពណ៌ខៀវស្រងាត់ស្រស់បំព្រង ។ នៅក្នុងភូមិមានប្រឡាយពោរពេញទៅដោយទឹកគ្រប់រដូវកាលដែលអាចបញ្ជាក់បានថា នៅរដូវប្រាំងអ្នកភូមិក៏អាចយកទឹកប្រឡាយនោះ មកស្រោចស្រពលើដំណាំពួកគាត់បានដែរ ។
ប្រធានសមាគមមជ្ឈមណ្ឌលព័ត៌មានសហគមន៍ នៅសង្កាត់ជ្រាវ ដែលកំពុងរៀបចំឱ្យសហគមន៍ដាំបន្លែប្រកបដោយអនាម័យ និងមានគុណភាពល្អ លោក ក្រួច លី បានថ្លែងថា បច្ចុប្បន្នអ្នកភូមិបានប្រើប្រាស់ជីគីមីលើដំណាំពួកគាត់តែ៥%ប៉ុណ្ណោះ ហើយដំណាំពួកគេក៏មានការគាំទ្រពីភ្ញៀវទេសចរផងដែរ ខណៈដែលនៅក្នុងសហគមន៍នោះ ជាតំបន់ទេសចរមួយដែលមានសត្វស្លាប និងដំណាំធម្មជាតិស្រស់បំព្រងទាក់ទាញភ្ញៀវទេសចរឱ្យទៅទស្សនាកម្សាន្ត ។
លោកក្រួច លី បានបន្ដថា កន្លងមកក៏មានភោជនីយដ្ឋានមួយចំនួនបានទិញបន្លែពួកគាត់ទៅដាក់នៅតាមសណ្ឋាគារធំៗផងដែរ ព្រោះបន្លែគាត់ប្រើប្រាស់តែជីធម្មជាតិ ។ លោកថានឹងព្យាយាមពន្យល់ណែនាំអ្នកស្រុកឲ្យបន្ដការប្រើប្រាស់ជីធម្មជាតិលើដំណាំបន្លែបន្ថែមទៀត ដើម្បីឱ្យមានទីផ្សារនៅតាមបណ្ដាសណ្ឋាគារធំៗនៅតំបន់ទេសចរណ៍អង្គរនេះ ។
លោក ប្រាក់ ជាថូ អគ្គនាយករង នៃអគ្គនាយកដ្ឋានផ្សព្វផ្សាយនៃក្រសួងកសិកម្ម បានមានប្រសាសន៍ថា តាមការសិក្សាស្រាវជ្រាកន្លងមក ការប្រើប្រាស់ជីគីមីមានផលប៉ះពាល់ដល់មនុស្ស និងសត្វ ព្រមទាំងប៉ះពាល់ដល់បរិស្ថានផងដែរ ។ លោកបន្ដថា មន្ដ្រីជំនាញមានគម្រោងផ្សព្វផ្សាយឱ្យប្រើប្រាស់ប្រភេទជីម្យ៉ាងដែលគេហៅថា ទ្រីគោទ្រីម៉ា ដើម្បីយកមកប្រើក្នុងវិស័យកសិកម្ម ។
ទោះជាយ៉ាងណា លោក ប្រាក់ ជាថូ ក៏បានស្នើឱ្យប្រជាកសិករកាត់បន្ថយការប្រើប្រាស់ជីគីមី ដោយឱ្យងាកមកប្រើប្រាស់ជីកំប៉ុស្ដិវិញ។ លោកថា ក្រសួងកសិកម្មលើកទឹកចិត្ដចំពោះប្រជាកសិករដែលប្រើប្រាស់ជីធម្មជាតិ ។
ប្រធានផ្នែកសិក្សាស្រាវជ្រាវកសិកម្មនៃមជ្ឈមណ្ឌលសិក្សា និងអភិវឌ្ឍន៍កសិកម្មកម្ពុជា ហៅកាត់ថា សេដាក លោក គាម មករាឌី បានលើកឡើងថា ការប្រើប្រាស់សារធាតុគីមីនេះមាន២ប្រភេទ គឺជីគីមីកសិកម្ម និងថ្នាំពុលកសិកម្ម ហើយការប្រើប្រាស់ជីគីមីនេះទៅតាមប្រភេទដំណាំនីមួយៗដូចជាស្រូវវស្សាប្រជាកសិករប្រើប្រាស់ជីគីមីប្រមាណ៧០%ទៅ៨០% និងស្រូវប្រាំង១០០% ជាមួយគ្នានោះដែរ មានដំណាំជាច្រើនទៀត ដូចជាដំណាំបន្លែដែលប្រើប្រាស់ជីគីមីនេះច្រើន ។ លោកថា ចំណែកការប្រើប្រាស់ថ្នាំពុលកសិកម្មវិញ ប្រជាកសិករប្រើប្រាស់លើដំណាំកសិកម្មស្ទើរតែ១០០% ។ លោកថា ការប្រើប្រាស់ថ្នាំពុលកសិកម្ម និងជីគីមីកសិកម្មនេះ មានគ្រោះថ្នាក់ខ្លាំងដល់សុខភាពប្រជាកសិករ ដោយលោកស្នើឱ្យប្រជាកសិករចូលរួមយល់ដឹងពីផលប៉ះពាល់ នៃការប្រើប្រាស់សារធាតុទាំងនេះ តាមរយៈសិក្ខាសាលាជាដើម ព្រោះភ្នាក់ងារជីវសាស្ដ្រ ជាភ្នាក់ងារមួយអាចជួយឱ្យប្រជាកសិករដាំដំណាំដោយមិនមានផលប៉ះពាល់ដល់សុខភាពទាំងអ្នកផលិត និងអ្នកទទួលទាន ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ