ខេត្តសៀមរាប ៖ កសិករខ្មែរច្រើនពាន់គ្រួសារ ដែលរស់នៅជុំវិញតំបន់ទេសចរណ៍ដ៏មានសក្តានុពលនៅខេត្តសៀមរាប កំពុងប្រឹងប្រែងនាំគ្នាកែប្រែជីវភាពរស់នៅប្រចាំថ្ងៃ តាមរយៈការដាំបន្លែមិនប្រើជីគីមី ដើម្បីយកទៅលក់តាមសណ្ឋាគារ និងភោជនីយដ្ឋានធំៗ សម្រាប់បម្រើសេចក្តីត្រូវការរបស់ភ្ញៀវជាតិ-អន្តរជាតិ ដែលចូលមកទស្សនាប្រាង្គប្រាសាទនៃខេត្តសៀមរាប ។
បច្ចុប្បន្ន ប្រជាកសិករជាច្រើនកន្លែងក្នុងខេត្តសៀមរាប បានចាប់ផ្ដើមចិញ្ចឹមសត្វ និងដាំបន្លែ ផ្លែឈើ នៅក្នុងទិសដៅបម្រើឱ្យភ្ញៀវទេសចរ គឺមានន័យថាផ្គត់ផ្គង់ផលិតផលកសិកម្មទៅឱ្យសណ្ឋាគារ និងភោជនីយដ្ឋានធ្វើម្ហូបអាហារសម្រាប់ភ្ញៀវទេសចរផង និងកន្លែងខ្លះបើកឱ្យភ្ញៀវទេសចរបានទៅកម្សាន្តនិងស្វែងយល់នៅទីនោះផង ។
ចំណែកនៅសង្កាត់ជ្រាវភាគខាងត្បូង មិនឆ្ងាយប៉ុន្មានពីទីក្រុងសៀមរាប ដែលមានប្រជាពលរដ្ឋរស់នៅជាង២.៥០០គ្រួសារ គឺប្រហែលជា៨៥%នៃចំនួនប្រជាពលរដ្ឋនោះ កំពុងប្រកបរបរកសិកម្មជាច្រើនប្រភេទ ។
លោក កយ ហាក់ អ្នកភូមិវាល ក្នុងសង្កាត់ជ្រាវ ជាកសិករម្នាក់ក្នុងចំណោមកសិករជាច្រើនទៀត មានប្រសាសន៍ថា បច្ចុប្បន្ន គ្រួសាររបស់គាត់បានដាំបន្លែជាច្រើនមុខ ដូចជា ខាត់ណា,ស្ពៃចង្កឹះ និងត្រកួន ដោយមិនប្រើជីគីមីដើម្បីលក់ទៅឱ្យទីផ្សារ ។ លោកបានបញ្ជាក់ថា ការដាំបន្លែនេះ បានជួយដល់គ្រួសាររបស់គាត់ច្រើន តាំងពីមិនបាច់ទិញបន្លែពីផ្សារមកហូប ព្រមទាំងលក់បានលុយកាក់សម្រាប់ឱ្យកូនបានទៅសាលារៀននឹងគេទៀតផង ។ កសិកររូបនេះបានបន្ថែមឱ្យដឹងថា ប្រជាកសិករនៅក្នុងសង្កាត់ជ្រាវ ក៏ដូចរូបលោកដែរ នៅតែមានបញ្ហាដោយសារតែបន្លែដែលកសិករផលិតបាន នៅមានតម្លៃថោកនៅឡើយ ។ សព្វថ្ងៃ ស្ពៃលក់នៅផ្សារ១គីឡូក្រាមថ្លៃ១.០០០រៀល ចាំមើលបន្តិចទៀតនៅពេលរដូវក្តៅខ្លាំង គឺបន្លែកាន់តែចុះថោក តែបើយើងមិនធ្វើវាអត់អីហូប។ ចំណែកស្ត្រីឈ្មោះ កយ ទួប ជាកសិករម្នាក់ទៀត រស់នៅភូមិវាល សង្កាត់ស្រងែ បានមានប្រសាសន៍ប្រហាក់ប្រហែលគ្នាថា បន្លែដែលគាត់ដាំ គឺប្រើប្រាស់តែជីធម្មជាតិ មិនប្រើជីគីមីទេ ។បន្លែប្រភេទនេះ បានជួយសុខភាពអ្នកបរិភោគ ខុសពីបន្លែដែលប្រើជីគីមី ក៏ប៉ុន្តែបច្ចុប្បន្ន បន្លែដែលគាត់ដាំ គឺទីផ្សារនៅឱ្យតម្លៃទាបស្រេចតែចិត្ត ។ ជូនកាលបើអីវ៉ាន់ឡើងថ្លៃទៅបានប្រាក់ច្រើនដែរ១០-២០ម៉ឺនរៀល តាមថ្ងៃណាបន្លែ ចុះនិងឡើងថ្លៃ ។ អ្នកស្រីបានបន្តថា ចំពោះអ្នកស្រីចង់ឱ្យមានការគាំទ្រជួយទិញបន្លែខ្មែរឱ្យបានច្រើន កុំនាំគ្នាយកបន្លែដែលនាំចូលពីប្រទេសជិតខាងច្រើនពេក។
លោក ក្រួច លី ប្រធានមជ្ឈមណ្ឌលព័ត៌មានសហគមន៍នៅសង្កាត់ជ្រាវ បានឱ្យដឹងថា បច្ចុប្បន្ន ប្រជាពលរដ្ឋនៅតាមភូមិជាច្រើននៃសង្កាត់របស់លោក បានប្រែក្លាយពីភាពគ្មានការងារធ្វើនិងគ្មានចំណូល មកជាអ្នកដែលដាំបន្លែដើម្បីលក់ដូរ ។ លោក ក្រួច លី បញ្ជាក់ទៀតថា នៅក្នុងសង្កាត់ជ្រាវដែលមានប្រជាពលរដ្ឋរស់នៅជាង២.៥០០គ្រួសារ ស្មើនឹងចំនួនមនុស្សប្រមាណ១២.០០០នាក់ គឺ៨៥%បានចាប់យកមុខរបរដាំបន្លែផ្គត់ផ្គង់ឱ្យទីផ្សារ និងបើកឱ្យភ្ញៀវទេសចរបរទេសចូលទៅលេងកម្សានផងដែរ ។
ការដាំបន្លែនេះ អាចធ្វើឱ្យកសិករមានជីវភាពធូរធារមួយកម្រិត ក៏ប៉ុន្តែអ្វីដែលលោកមើលឃើញថា កសិករនៅជួបការលំបាក គឺតម្លៃបន្លែរបស់កសិករខ្មែរនៅមិនទាន់មានភាពនឹងនរនៅឡើយ។
លោកបានទទូចសូមឱ្យរដ្ឋាភិបាលគាំទ្រ ដល់ផលិតផលសហគមន៍ក្នុងសង្កាត់ជ្រាវ តែម្ដង ដោយជួយស្វែងរកទីផ្សារឱ្យបន្លែរបស់ខ្មែរមានតម្លៃសមរម្យផង។ លោកបន្ថែមទៀតថា សូមឱ្យរដ្ឋាភិបាលជួយផ្តល់តាមរយៈអាជ្ញាធរអប្សរា និងអាជ្ញាធរខេត្តសៀមរាប ព្រមទាំងជួយសហការជាមួយអង្គការដៃគូ ជីធីហ្សិត (GTZ) ដែលបានខំប្រឹងប្រែងជាច្រើនឆ្នាំមកហើយលើគម្រោងមួយដែលមានឈ្មោះថាខ្សែក្រវាត់ពណ៌បៃតង (Green Belt) ដើម្បីជួយប្រជាពលរដ្ឋ អ្នករស់នៅជុំវិញតំបន់បេតិកភណ្ឌ អាចរកចំណូលបានដោយប្រយោលពីវិស័យទេសចរណ៍ តាមរយៈការដាំបន្លែផ្លែឈើ និងចិញ្ចឹមសត្វលក់ឱ្យសណ្ឋាគារនិងភោជនីយដ្ឋាននានា ។
លោក គឹម ឆៃហៀង អភិបាលរងខេត្តសៀមរាប បានមានប្រសាសន៍ថា បច្ចុប្បន្ននេះ ខេត្តសៀមរាបមានប្រជាពលរដ្ឋរស់នៅជាង១លាន៤ម៉ឺននាក់គឺកសិករប្រហែល៨០%។ ការស្រាវជ្រាវក្រៅផ្លូវការ កសិករដែលដាំបន្លែលក់ ឱ្យទីផ្សារនៅក្នុងខេត្តសៀមរាបបច្ចុប្បន្នគឺអាចរកចំណូលបានជាមធ្យមប្រហែល២០០ដុល្លារ ឬក៏ច្រើនជាងនេះក្នុង១ខែៗ ។ ជាងនេះទៅទៀត លោកយល់ថា ការដាំបន្លែនេះ ក្រៅតែពីលក់បានប្រាក់យកទៅផ្គត់ផ្គង់គ្រួសារ គឺសួនបន្លែក៏កំពុងទាក់ទាញភ្ញៀវទេសចរបរទេសឱ្យចង់ទៅទស្សនាដែរ។ លោកគឹម ឆៃហៀង បញ្ជាក់ថា អាជ្ញាធរកំពុងលើកទឹកចិត្តឱ្យកសិករដាំបន្លែ ហើយក៏កំពុងប្រឹងប្រែងរកកន្លែងឱ្យកសិករអាចជញ្ជូនមកដាក់លក់នៅតាមទីផ្សារក្នុងខេត្តឱ្យបានច្រើននិងងាយស្រួលដែរ ។ យើងបានពិភាក្សាគ្នាជាមួយអ្នកពាក់ព័ន្ធហ្នឹង ដើម្បីរកវិធីសាស្ត្រយ៉ាងណាជួយសម្របសម្រួលឱ្យគាត់បានកន្លែងធំទូលាយនិងដឹកបន្លែមកលក់ឱ្យបានកាន់តែច្រើន ។
អាជ្ញាធរខេត្តសៀមរាបមើលឃើញថា បើទោះបីជាកសិករខ្មែរជាច្រើនកំពុងប្រឹងប្រែងផលិតបន្លែដើម្បីរកចំណូលពីវិស័យទេសចរណ៍ក៏ដោយ ក៏បច្ចុប្បន្នចំណូលដែលបានពីទេសចរណ៍ប្រមាណ៣០% បានធ្លុះធ្លាយទៅវិញតាមរយៈសណ្ឋាគារនិងភោជនីយដ្ឋានធំៗយកទៅទិញបន្លែ ផ្លែឈើ និងសាច់សត្វពីបរទេស ដោយសារតែនៅកម្ពុជា អត់ទាន់មានបន្លែផ្លែឈើ ព្រមទាំងសាច់សត្វខ្លះដែលមកពីតំបន់អឺរ៉ុបនៅឡើយ ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ